Naslovna > Automobili > Peugeot > 5008 > Odvažan dizajn i sedam sjedišta

Peugeot 5008

Odvažan dizajn i sedam sjedišta

Sa više od 800 000 proizvedenih vozila od predstavljanja 2017 godine, Peugeot 5008 postigao je odlične prodajne rezultate u Evropi i u svijetu.

Sa odvažnim dizajnom uvodi dizajnerske kodove budućnosti nudeći više savremenosti sa redizajniranim prednjim krajem, novim stražnjim Full LED svjetlima, novim bojama karoserije i novom opcijom "Black Pack". On pojačava senzacije s novom instrument tablom visoke kvalitete, novim dodirnim ekranom od 10” visoke rezolucije te pruža veću sigurnost najnovijim sistemima za pomoć u vožnji. Novi Peugeot 5008 pratiće vas u vašim svakodnevnim zadacima i aktivnostima u slobodno vrijeme. Nova modularnost, prevoz do 7 osoba pruža neograničen broj izbora, a bez kompromisa u pogledu užitka u vožnji i udobnosti. Od sada, novi 5008 ima 7 sjedišta u serijskoj opremi od prvog nivoa opremljenosti.

 

 

 

Odvažan dizajn

 

Kako bi bio korak ispred u pogledu stila, prednji kraj novog 5008 je više nego ikada jedinstven i prepoznatljiv. Njegov odvažan dizajn postavlja kodove za sljedeću fazu savremenosti, istovremeno naglašavajući uspon ka premium segmentu. Nova maska bez okvira simbolizuje još moderniji stil, zadržavajući fluidan dizajn. Vrh poklopca motora sada ponosno pokazuje monogram modela kao i cijela Peugeot gama. Na GT / GT Packu nalazi se specifična maska s promjenjivim dizajnerskim uzorkom kako bi naglasila stilski pomak GT varijanti.

 

Prednja svjetla takođe su redizajnirana kako bi bila agresivnija i još više se odvojila od trenutnih kodova. Ona uključuju LED tehnologiju od prvog nivoa opremljenosti i produžena su sa hromiranim umetkom u obliku očnjaka. Ovaj svjetlosni potpis je savršeno u skladu sa trenutnim stilom marke Peugeot i prepoznatljiv je na prvi pogled.

 

Na nivoima GT / GT Pack, Full LED svjetla nude još veći nivo tehnološke opremljenosti i prepoznatljiv izgled zahvaljujući proširenom svjetlosnom potpisu i funkciji osvjetljavanja zavoja (EVS) koji optimizuje vidljivost pri brzinama većim od 90 km/h. Posebno treba istaknuti funkciju "Foggy Mode" koja je zamijenila svjetla za maglu. Integririsana je u Full LED svjetla i uključuje kratka svjetla sa smanjenim intenzitetom kada su aktivirana zadnja svjetla za maglu.

 

 

 

Pozadi, nova nadograđena svjetla uključuju Full LED tehnologiju (uključuju svjetla za vožnju unazad), prikazujući 3D „pandže“ za snažniji svjetlosni potpis. Svjetla su pokrivena prozirnim, sjenovitim staklom, proširujući crni poklopac prtljažnika sa svake strane vozila, čime vizuelno proširuje stražnji dio vozila. Uz to, modernizovani su GT monogrami (bočna strana i poklopac prtljažnika).

 

Novi Peugeot 3008 će biti dostupan u slijedećim bojama karoserije: Celebes plava (nova boja), Vertigo plava (nova boja), Pearl bijela, Artense siva, Platinum siva, Perla Nera Black i Ultimate crvena

 

 

 

 

 

Povećano iskustvo s novim i-Cockpit®

 

Za uspjeh modela 5008 zaslužna je spektakularna unutrašnjost. U novom 5008, PEUGEOT i-Cockpit® se promijenio kako bi bio još moderniji i približio se premium segmentu:

 

- Instrument tabla u visini očiju visoke rezolucije od 12,3”, koja se može u potpunosti podesiti i personalizovati sa tehnologijom "Normally Black" za visokokvalitetno prikazivanje i za još bolju preglednost i kontraste.

 

- Novi centralni dodirni zaslon od 10” visoke rezolucije dolazi sa sedam elegantnih prekidača koji podsjećaju na klavirske tipke (toggle switches) i koji omogućuju direktan i stalan pristup glavnim funkcijama: radiju, klimatizaciji, 3D navigaciji sa glasovnim upravljanjem, podešavanjima vozila, telefonu, mobilnim aplikacijama i pokazivačima smjera.

 

 

Na centralnoj konzoli, svi motori s unutrašnjim sagorijevanjem nude opciju s automatskim mjenjačem. Sada u serijskoj opremi imaju komandu za odabir načina vožnje koja omogućava odabir između tri načina vožnje: Normal, Sport i Eco. Da bi se naglasila modernizacija i-Cockpita®, uspon u premium segment vidljiv je u unutrašnjosti s novim tkaninama, što doprinosi  nivou doživljene kvalitete i atraktivnosti interijera. Vanjske dimenzije novog 5008 su među najsadržajnijim u C-SUV segmentu.  

 

 

Novi SUV PEUGEOT 5008 nudi slijedeće unutrašnje konfiguracije:

 

Tri posebna nezavisna sjedišta koja su podesiva po dužini i nagibu te sklopiva u drugom redu, dva posebna i sklopiva sjedišta u trećem redu koja se mogu izvaditi, mogućnost sklapanja prednjeg suvozačevog sjedišta (za utovar predmeta dužine do 3.20 m), izuzetno velika zapremina prtljažnika od 780 dm³ (VDA 210) do 1940 dm³ (VDA 214).

 

 

 

Pametne tehnologije

 

U novom Peugeotu 5008, asistencija u vožnji najnovije generacije zaokružiće ponudu tehnologije u vozilu. Tu je sistem Night Vision, jedinstveno u segmentu kompaktnih SUV-ova, aktivni tempomat sa funkcijom Stop & Go (EAT8 automatski mjenjač), sistem za pomoć zadržavanja vozila unutar vozne trake (povezan sa ACC Stop & Go), automatsko kočenje u slučaju opasnosti posljednje generacije i prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova.

 

Naravno, tu je čitav niz opreme asistencije u vožnji kao što je tempomat, Visiopark 1 s 180° kamera za pomoć pri parkiranju unazad, Visiopark 2 s 360° kamerom naprijed i nazad, Park Assist, pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, upozorenje na nedovoljnu pažnju vozača, automatsko upravljanje dugim svjetlima, prepoznavanje saobraćajnih znakova i preporuka brzine, aktivan nadzor mrtvog ugla, Advanced Grip Control, Hill Assist Descent Control (HADC), otvaranje vrata prtljažnika bez korištenja ključa, stakleni panoramski krov, Multi-point masažna sjedišta i električna parking kočnica.

 

 

Pametni telefoni postali su sastavni dio vaše svakodnevnice, pa tako i za novi 5008. On posjeduje funkciju Mirror Screen koja omogućuje dupliranje aplikacija svog telefona na dodirni ekran vozila. Za punjenje uređaja, uz bežično punjenje pametnog telefona, postoji USB utičnica u 1. redu i dvije nove USB utičnice u 2. redu.  Novi 5008 može biti opremljen sa ozvučenjem renomiranog francuskog audio branda FOCAL® ukupne snage 515 W, za maksimalni zvučni doživljaj svih putnika. Metalne zaštitne mrežice visokotonskih zvučnika, smještene u sva četiri vrata, sada su bakrene boje.

 

 

Pogon

 

Novi Peugeot 5008  je opremljen agregatima sa unutrašnjim sagorijevanjem, C02 starta sa 132 g/km. Ovi pogonski sklopovi zadovoljavaju Euro 6 norme i homologirani su prema WLTP protokolu (Worldwide harmonised Light vehicles Text Procedures).

 

Benzinski:

 

3-cilindarski 1.2l motori:

PureTech 130 S&S BVM6,

PureTech 130 S&S EAT8.

 

4-cilindrični 1.6l motori:

PureTech 180 EAT8.

 

Dizelski :

 

4-cilindrični 1.5l motori:

BlueHDi 130 S&S EAT8,

BlueHDi 130 S&S EAT8.

 

 

 

Približavanje premium segmentu

 

Novi SUV Peugeot 5008 svojim dizajnom i opremom simbolizuje približavanje premium segmentu. To će omogućiti lakše čitanje prodajne ponude i obogatiti različite nivoe opremljenosti. Uživanje u vožnji dio je DNK novog Peugeota 5008. Nudi vrhunsku udobnost u vožnji, osigurava odličan osjećaj u vožnji i ostaje savršeno upravljiv u gradu sa radijusom okretanja između trotoara od 10.7 m.

 

Novi Peugeot 5008 stiže na tržište BIH početkom 2021. godine, a proizvodi se u Francuskoj u Sochauxu.

Datum objave: 08/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook