Naslovna > Automobili > Dodge > Viper > Otrovnica sa monstruoznih 2,630 KS

Dodge Viper

Otrovnica sa monstruoznih 2,630 KS

Na poznatom YouTube kanalu That Racing Channel redovno se pojavljuju brutalni automobili, a nedavno im se pridružio jedinstveni Dodge Viper koji iz 9,0-litrenog agregata ispaljuje nevjerovatnih 2,630 KS...

Calvo Motorsport je tuning kuća smještena u Austinu u Texasu, a poznata je po mnogobrojnim suludim preradama, a baš takva jedna nedavno je izašla iz garaže. Riječ je o monstruoznom Dodge Viperu koji sa nevjerovatnih 2,630 KS izaziva zemljotres gdje god se pojavi. Monstrum je prikazan na YouTube kanalu That Racing Channel, gdje se može vidjeti samo jedan dio ove snage, ali i pozadina cijele priče koja govori o tome kako je nastao ovaj automobil. Naime, vlasik automobila je ranije posjedovao Corvetteu C7 Z06, sa kojom je bio ubjedljivo poražen od strane drugog Dodje Vipera koji je takođe bio projekat Calvo Motorsport kompanije.

 

 


Nakon toga, nezadovoljni vlasnik odlučio je da i sam mora imati takav jedan automobil. Obratio se Calvo Motorsportu i tako je nastao ovaj monstrum na kojem se nalazi bezbroj modifikacija po mjeri. Zapremina motora povećana je na 9,0 litara, a ubačena su i dva velika turbopunjača. Omogućen je i pogon na više vrsta goriva, pa tako kada je na etanolu, snaga ovog monstruma iznosi 2,630 KS. Na videu ipak nije iskorišten sav potencijal jer je vozač koristio ,,pitomiju“ postavku sa kojom raspolaže sa 1,600 KS. Ono što je zanimljivo jeste poprilična lakoća kojom se ova brutalna snaga prenosi na podlogu sa pogonom na zadnje točkove, zbog čega je ovaj Viper jedan od impresivnijih tuning projekata.

 

Datum objave: 20/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook