Naslovna > Automobili > Lancia > Flavia > Otvoren pogled u nebo

Lancia Flavia 2013

Otvoren pogled u nebo

Lancijina interpretacija Chryslera 200 plijeni pažnju profinjenim dizajnom, bogatim enterijerom i odmjerenim pogonom, te jedinstvenim ugođajem u vožnji, koji nudi otvoren pogled u nebo...

Sa svojim slobodnim i sofisticiranim duhom, nova Lancia Flavia, koja je zasnovana na Chrysleru 200 Convertible, predstavlja izvanrednu interpretaciju užitka u vožnji sa vjetrom u kosi, za četiri odrasle osobe. Ona je pravi odgovor za kupca koji želi sve prednosti coupea, bez žrtvovanja jedinstvenog osjećaja u vožnji, kakav mogu ponuditi samo kabriolet vozila.

 

SA PREDNJIM POGONOM nova Lancia Flavia garantuje profinjeno iskustvo vožnje, bez obzira na to provlačili se s njom kroz zakrčene gradske ulice ili krstarili otvorenim putevima izvan urbanih sredina. U pogledu dužine od 4,9, visine od 1,4 i širine od 1,8 metara, Flavia je u vrhu D segmenta, te kao takva nudi vrhunsku interijernu komociju za četiri odrasle osobe, koje imaju prostora u gotovo svim pravcima, što donekle treba da zahvali i raskošnom međuosovinskom razmaku od 276 centimetara. Kako i dolikuje imidžu ovog italijanskog premijum proizvođača, i Flaviu odlikuje elegantan i dinamičan izgled, skulpturalna prednja sekcija sa prepoznatljivom rešetkom hladnjaka i velikim Lancia logotipom.

 

Ostale površine karakteriše upadljivo čist dizajn, bez suvišnih elemenata, što je rezultovalo veoma elegantnom linijom, prilično dinamičnim optičkim nastupom garniranim 18-colnim aluminijumskim naplacima posebnog oblika. Zadnja LED svjetla stilski su povezana tankom hromiranom letvicom koja dodatno poboljšava njihov ukupni izgled, ali i doprinosi naglašavanju prilično originalnog dizajna. Tu je svakako i elektrifikovani crni platneni krov sa grijanim zadnjim staklom, kojem je potrebno 28 sekundi da standardni coupeovsku formu pretvori u zavodljivi cabriolet. Zahvaljujući tehničkim rješenjima usvojenim za zatvaranje platnenog krova, Flavia raspolaže prtljažnikom zapremine od 198 do 377 litara, što su veoma dobri rezultati.

 

AKO VANJŠTINU možemo opisati u samo dvije riječi - elegancija i dinamičnost, enterijer ćemo opisati riječima - profinjenost i inovacije, koje su i ovaj put u savršenom skladu sa italijanskim stilom i kvalitetom izrade tipičnim za Lancia automobile. Estetska profinjenost proteže se kroz cijeli putnički prostor obložen finim, pažljivo odabranim materijalima, a pažnja je posvećena najsitnijim detaljima da bi se postigli maksimalna udobnost, sigurnost i užitak u vožnji. Nova Lancia Flavia ima sofisticiranu okruženje, koje će bez ikakve sumnje osvojiti kupce ekskluzivnošću, tehnologijom i italijanskim šarmom.

 

Možda i najdominantniji detalj predstavlja centralna konzola sa elegantnim hromiranim okvirima i velikim središnjim ekranom, a tu je servo upravljač presvučen kožom sa ugrađenim kontrolama za upravljanje audio-sistemom, tempomatom i telefonom. Na evropskom tržištu Lancia Flavia dolazi u samo jednoj All Inclusive verziji sa izuzetno bogatom opremom, vrhunskim kožnim oblogama, Uconnect multimedijalnim sistemom sa satelitskom navigacijom i sofisticiranim Boston Acoustic audio-sistemom, a tu su i ESC i ABS uređaji posljednje generacije.

 

ŠTO SE TIČE POGONA, Lancia je za svoj cabriolet odabrala potpuno aluminijumski 2.4-litarski benzinski motor WGE porodice, ukombinovan sa šestostepenim automatskim mjenjačem, koji razvija 170 KS pri 6.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 220 Nm pri 4.500 o/min. Nisu baš sportske karakteristike, ali su dovoljne za opušteno krstarenje, što govori i ubrzanje do 100 km/ za 10,8 sekundi i maksimalna brzina od 195 km/h. Nova Lancia Flavia proizvodi se u američkim pogonima u Sterling Heightsu, a na evropskom tržištu se prodaje po cijeni od 36.900 eura. Sudeći po tome koliko koštaju konkurenti, slobodno možemo reći da je Lancia lansirala ekskluzivan automobil po diskontnoj cijeni. 

Datum objave: 23/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook