Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Oživljavanje legende filmskog platna
FOTO GALERIJA (10)

Ford Mustang Bullitt

Oživljavanje legende filmskog platna

Kako bi odao poštu jednom od njegovih istorijski najpoznatijih modela Ford je 50. godišnjicu premijere filma Bullitt obilježio predstavljanjem savremene verzije Mustanga, koja je napravljena po uzoru na model koji je korišten na filmskom platnu...

Jednom legenda, zauvijek legenda. Ova konstatacija s pravom se može upotrebiti u opisu Ford Mustanga koji je svjetsku slavu stekao prije punih 50 godina, nakon što ga je Steve McQueen provozao u akcionom filmu Bullitt. Otuda i zvučni nadimak, koji uz legendarnu Elenor danas predstavlja jednu od najdirektnijih asocijacija kada je u pitanju Ford Mustang. Kako bi se barem djelimično odužio davno upokojenom Steveu McQueenu, ali i filmskom platnu, Ford je odlučio da na pedesetogodišnjicu premijere filma Bullit predstavi savremenu reinkarnaciju planetarno poznatog Mustanga. Kao jedan od nezaobilaznih i ujedno najvažnijih sastojaka za realizaciju ovog poduhvata smiksana je specijalna Dark Highland Green zelena boja, u koju je bio ofarban originalni model prije pet decenija. Osim nje kupci će po želji jubilarni model moći dobiti i u Shadow Black nijansi. Kao osnova za savremeni Bullitt uzeto je sve najbolje od Premium i Performance modela aktuelnog Mustanga S-550.

 

 


Nimalo slučajno, za mjesto premijere je odabran Sajam automobila u Detroitu. Američka ikona je tako dala prednost domaćem terenu, mada ne treba sumnjati da će ga veoma brzo naručiti mnogobrojni Mustangovi obožavaoci iz cijelog svijeta. Dosljedno „kopirajući“ originalni koncept iz 1968. godine Ford je odlučio da novi model s vana mora ostati elegantan bez sportskih spojlera i aerodinamičkih dodataka. U skladu sa originalom je i izostanak Mustangovih karakterističnih oznaka. Propeti konjić je tako „odgalopirao“ sa maske hladnjaka, dok je onaj na poklopcu prtljažnika zamijenjen sa Bullitt logotipom, na karakterističnoj podlozi koja simbolizuje metu. Pozadinu automobila krase i dupli „Black Nitro Plate“ izduvni topovi iz kojih izlaze najljepši tonovi koje može da proizvede jedan atmosferski V8 motor. Prednji dio je dodatno istaknut sa hromiranim okvirom maske hladnjaka, a u istom stilu su „obrađeni“ i bočni prozori. Pogled s boka maksimalno je uljepšan sa karakterističnim petokrakim 19-inčnim alu naplacima, kroz koje se naziru crvena kočiona kliješta Brembo sistema.

 

 

Enterijer je uređen u sportskom stilu. Na konzoli ispred suvozača je integrisan neizostavni Bullitt natpis, dok je klasična ručica ručnog mjenjača zamijenjena sa bijelom „bilijarskom kuglom“ kakvu je imao originalni model iz 1968. godine. Kupci savremenog Bullitta mogu da računaju sa svu raskoš savremene opreme koja podrazumijeva 12-inčni digitalnmi instrument panel sa atraktivnom sportskom grafikom. Na centralnom grebenu je na dodir osjetljivi ekran multimedije, a ispod njega klasični panel sa komandama klima uređaja, start/stop tasterom i četiri veoma lijepo stilizovana „avionska“ prekidača. Široki centralni greben je obložen najkvalitetnijom kožom, sa ručno šivenim šavovima. Ispred vozača je trokraki multifunkcionalni grijani upravljač u čijem „srcu“ je ugraviran Bullitt logotip. Da bi ugođaj bio na nivou, ugrađena su i vrhunski profilisana kožna Recaro sjedišta. Tačku na „i“ Ford je stavio sa ugodnim ambijentalnim osvjetljenjem, koje ističe pojedine detalje u kabini tokom noćne vožnje.

 

 

Za pogon savremenog Bullitta je namijenjen modifikovani Fordov 5,7-litarski V8 atmosferac, koji raspolaže sa 475 KS i 570 Nm obrtnog momenta. Amerikanci navode da je on sposban Mustanga dovesti do 263 km/h, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h nije potvrđeno. Podsjećamo da Mustang sa istim motorom, ali sa standardnih 421 KS od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi. Za prenos snage je zadužen ručni šestostepeni mjenjač, koji predstavlja san snova za svakog istinskog ljubitelja američkih „muscle car“ automobila. Prvi savremeni Bullitt sa brojem šasije 1. prodat je na dobrotvornoj aukciji u Detroitu za 300.000 američkih dolara. Ford još uvijek nije objavio kolika će biti početna cijena u redovnoj prodaji za ovaj model. Američki akcioni Bullitt premijerno je prikazan 1968. godine. Za njegovo snimanje američka filmska kompanija Warner Bros je koristila dva identična Mustangova modela. Jedan od njih Ford je uspio dobiti za ekskluzivno fotografisanje sa savremenom reinkarnacijom. Mada nije na prodaju, njegova vrijednost se procjenjuje na iznos koji se kreće između tri i četiri miliona dolara. U filmu Bullitt zeleni Mustang za čijim upravljačem je bio Steve McQueen je u kadru proveo tačno devet minuta i 42 sekunde, u okviru akcijske potjere ulicama San Franciska.

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook