Naslovna > Automobili > Lamborghini > Urus > Performante donosi 657 KS i off road sposobnosti

Lamborghini Urus

Performante donosi 657 KS i off road sposobnosti

Novi Lamborghini Urus Performante super SUV dobija više snage, više potisne sile, Rally način rada i manju težinu...

Lamborghini Urus Performante je super brz, ali praktičan offroader koji je otkriven na Monterey Car Week-u u Kaliforniji, nakon rekordnog izleta ovog automobila na napornom Pikes Peak International Hillclimb-u. Kao dio poboljšanja za Urus Performante, Lamborghini je podesio bi-turbo 4,0-litarski V8 tako da proizvodi 657 KS – 16 KS više od standardnog automobila – dok je obrtni moment ostao isti na 850 Nm. Sve ovo je dovoljno je da Lamboov super-SUV ubrza od 0-100 km/h za samo 3,3 sekunde, tri desetinke brže od standardne verzije, do maksimalne brzine od 190 km/h.

 

 

 


Upravljanje novim automobilom je takođe podešeno kako bi Lambo bio oštriji i zabavniji za vožnju. Letva volana i sistem upravljanja na zadnjim točkovima su ponovo kalibrisani kako bi bili agresivniji, dok sistem za odabir vožnje sada ima Rally način rada, prilagođavajući parametre automobila za upotrebu na off road stazama. Lamborghini je dao Urus Performanteu suptilne spoljašnje izmjene od karbonskih vlakana kako bi se smanjila težina. Naprijed, poklopac motora Performantea je napravljen od karbonskih vlakana i ima agresivne ventilacione otvore koji osiguravaju efikasnije hlađenje motora, dok novodizajnirani branik uvlači vazduh oko prednjih točkova smanjujući otpor.

 

 

Performanteovo vješanje je učinilo da automobil bude 20 mm niži (na čeličnim oprugama, a ne na vazdušnom vješanju standardnog automobila), dok su proširenja lukova točkova od karbonskih vlakana potrebna da bi se smjestili 16 mm šire gume i 22, ili opciono 23-inčni, kovani alu naplatci. Oba seta točkova imaju titanijumske šrafove i umotani su u gume Pirelli Trofeo R koja su spremne za stazu. Zahvaljujući redizajniranim branicima, Performante je 25 mm duži od standardnog Urus-a, ali ta obilna količina karbonskih vlakana znači da je težina smanjena za 47 kg, na 2.150 kg.

 

 

 

Unutra je daleko od ogoljenog trkača, jer dolazi ukrašen Nero Cosmus crnim Alcantara enterijerom sa šestougaonim šavovima, sa mogućnošću da obloge glave, tapaciri na vratima, zadnja sjedišta i prtljažnik takođe budu obloženi alkantarom. Volan je takođe obrubljen alkantarom, a tu su i ukrasni dijelovi od crnog eloksiranog aluminijuma. Čak i infotainment ekrani dobijaju jedinstvenu Performante grafiku.

 

 

 

Stephan Winkelmann, predsjednik i izvršni direktor Lamborghinija, rekao je: „Urus Performante podiže vrhunske performanse i prepoznatljiv izgled Lamborghinijevog revolucionarnog super SUV-a na viši nivo, zadržavajući svoju luksuznu svestranost i pružajući najzanimljivije iskustvo vožnje: ne samo na cesti već u svakom okruženju, odlikuje se privlačnim dizajnom koji označava nova mjerila za dinamiku vožnje u već izvanrednom automobilu.”

 


Prve isporuke Performantea očekuju se prije isteka godine, a košta 200.000 evra.

Datum objave: 20/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook