Naslovna > Auto moto sport > Pobjeda Hamiltonu

F1 - VN SAD

Pobjeda Hamiltonu

Pobjednik utrke F1 za VN SAD-a je vozač McLarena Lewis Hamilton, drugo mjesto osvojio je Vetel dok je treći kroz cilj prošao Alonso

Lewis je utrku u SAD-u počeo sa druge pozicije, koju je odmah izgubio od Webbera, no Britanac je brzo vratio drugo mjesto, a Mark je ispao u 17. krugu. Od Vetela se očekivalo da svoju pol poziciju iskoristi na najbolji mogući način, no pretekao ga je Hamilton u 45. krugu.

 

Do kraja utrke Lewis je čuvao prvo mjesto i na kraju došao do 4. ovosezonske i ukupno 21. pobjede u karijeri.  Zanimljivo je da je Hamilton slavio i na posljednjoj utrci voženoj na tlu SAD-a, onoj u Indanapolisu 2007. godine. Drugo mjesto Vetela i treće mjesto Alonsa u SAD-u, produžavaju borbu ova dva vozača u utrci za Svjetksog šampiona. U posljednjoj utrci u Brazilu, Alonso mora osvojiti više od 13 bodova od Vetela, ukoliko želi do titule svjetskog prvaka. Prostije rečeno, ako Alonso u Brazilu bude prvi, Vetel mora doći do četvrte pozcije, i u tom slučaju u ukupnom poretku oba bi vozača imali isti broj bodova, a titula bi pripala Vetelu zbog više pobjeda u sezoni. Četvrto mjesto u Austinu zauzeo je Massa u Ferrariju ispred Buttona, koji je sa 12. startne pozicije napredovao do kraja do petog mjesta.  Zanimljivo je da je na utrci u SAD-u, Red Bullov konstruktroski tim i definitivno osigurao šampionsku titulu. 

Datum objave: 19/11/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook