Naslovna > Automobili > Opel > Adam > Počela proizvodnja ADAMA

Opel

Počela proizvodnja ADAMA

Veliko mjesto za mali automobil: Opel danas slavi službeni početak proizvodnje svojeg novog trendovskog malog automobila ADAM-a u tvornici u Eisenachu.

Svečanosti su bili nazočni mnogi posebni gosti koji su došli u čast ADAM-a. „To je poseban trenutak za Eisenach i čitavu tvrtku. Opel ADAM je svjež, inovativan i svestran te stoga utjelovljuje pionirski duh koji vodi Opel u novo doba", rekao je Steve Girsky, predsjednik Opelova nadzornog odbora, potpredsjednik GM-a i predsjednik GM-a Europa.

 

Ministar gospodarstva njemačke savezne pokrajine Thüringen (Tiringije) Matthias Machnig i zamjenik predsjednika Opelova upravnog odbora dr. Thomas Sedran naglasili su da je Opel jedini proizvođač automobila koji razvija, ali i proizvodi jedan mali automobil u Njemačkoj. Dr. Sedran je izjavio: „ADAM-om smo se jasno obvezali našoj tvornici u Eisenachu i Njemačkoj u cjelini." Zbog svojih ogromnih mogućnosti individualizacije ADAM predstavlja popriličan izazov kada se radi o planiranju, logistici i proizvodnji. „Visokokvalificiran tim iz Eisenacha kao i svi ostali iz tvrtke koji su radili na ovom projektu danas mogu biti ponosni", dodao je dr. Sedran.

 

I skakačica uvis Ariane Friedrich ponosna je - ovoj je europskoj atletskoj dvoranskoj prvakinji iz 2009. i višestrukoj njemačkoj prvakinji pripala čast da sjedeći pored predsjednika Opelova nadzornog odbora Stevea Girskog odveze prvi ADAM s tvorničke trake za sastavljanje, i to upravo na svoj rođendan.

 

 

Opel ulaže 190 milijuna eura u fleksibilan i moderan proizvodni pogon

 

 

Ključni preduvjet za proizvodnju ADAM-a je sposobnost fleksibilnosti. Naposljetku, nijedan drugi automobil u toj klasi na svijetu ne nudi više od 61 000 varijanti eksterijera i gotovo 82 000 interijera - počevši od ogromnog izbora boja i naplataka do posebnih detalja kao što su različiti stropovi. Upravitelj tvornice Stefan Fesser kaže: „Tko god danas naruči ADAM može biti siguran da neće vidjeti dva ista automobila. Gotovo će svaki ADAM biti jedinstven - tako je široka ponuda raznih modela koje ovdje proizvodimo." Opel je u Eisenach uložio oko 190 milijuna eura da bi tu mogao proizvoditi drugu liniju automobila uz dosadašnju Corsu.

Ovaj je automobil „Made in Eisenach" već ostavio iznimno dobar dojam na publiku nakon njegova predstavljanja na Pariškom sajmu automobila prošle jeseni. Službena premijera u Opelovim prodajnim salonima širom njemačke samo što nije - bit će upriličena 19. siječnja. „Već danas imamo više od 16 000 narudžbi iz cijele Europe", rekao je dr. Thomas Sedran.

 

 

Bogata ponuda cjenovno pristupačnih inovacija

 

 

"ADAM nije samo simbol Eisenacha i Thüringena, nego je simbol čitave tvrtke. Opel danas ima najatraktivniji portfelj proizvoda u svojoj 150 godina dugoj povijesti, a ADAM je njegov ključni dio", naglasio je upravitelj tvornice, Stefan Fesser. Osobito je istaknuo nove pametne i pristupačne tehnologije ugrađene u automobil. Informacijsko-multimedijski sustav IntelliLink čini ADAM najbolje povezanim malim automobilom jer s vozilom integrira vlasnikov pametni telefon (s Appleovim iOS-om ili Androidom). On će uskoro biti dostupan s inovativnim Appleovim softverom za prepoznavanje govora SIRI. Ovaj automobil sa stilom nudi i fantastičan izbor inovacija koje su dosad bile prisutne eventualno samo u višim klasama, pa čak ni u njima. Tako su, primjerice, u segmentu jedinstveni najnovija generacija automatske pomoći prilikom parkiranja, grijani upravljač, upozorenje prilikom ulaska drugog vozila u mrtvi kut te Opelov ekskluzivni posve integrirani stražnji nosač bicikala FlexFix.

Opelova se europska modelska ofenziva vrijedna milijarde eura nastavlja. Sljedeći novitet, elegantni kabriolet Cascada, već je na startnoj poziciji i naći će se u prodajnim salonima u prvoj polovici ove godine. Od 2012. do 2016. Opel će na tržištu predstaviti ukupno 23 nova vozila te čak 13 novih motora.
 

Datum objave: 12/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook