Naslovna > Automobili > Škoda > Enyaq > Počela proizvodnja električnog SUV-a

Škoda Enyaq iV

Počela proizvodnja električnog SUV-a

Škoda je započela proizvodnju električnog SUV-a u fabrici Mlada Boleslav u Češkoj, gdje će se kada proizvodnja dostigne vrhunac, proizvoditi 350 primjeraka Enyaqa…

Sve bogatija Škodina SUV linija, čiji modeli započinju sa slovom ,,K”, a završavaju na ,,Q” (Kamiq, Karoq, Kodiaq), uskoro će u prodajne salone imati najnovijeg ,,brata”. Praksa se djelimično izmijenila, pa je novi model dobio ime Enyaq iV, a razlog za to je električni pogon. Tako će se i svi budući električni automobili unutar Škode imati početno slovo ,,E”. Škoda je nedavno započela i serijsku proizvodnju svog potpuno električnog SUV-a, koji je postavljen na MEB platformi, arhitekturi koju je VW grupacija razvila isključivo za električne automobile.

 

 


Kada proizvodni kapaciteti dostignu vrhunac, u fabrici Mlada Boleslav sa trake će silaziti do 350 jedinica električnog SUV-a. Pod istim krovom sklapaju se i modeli Karoq i Octavia, koji su jedni od glavnih aduta češkog Brenda. Enyaq iV je dugačak 4,649 mm, širok 1,879 mm, visok 1,616 mm, a mađuosovinsko rastojanje sa 2,765 mm obećava dovoljno prostora u unutrašnjosti. Podsjećanja radi, Enyaq iV će se nuditi u nekoliko različitih varijanti baterija i elektromotora, pa će tako zavisno od izbora domet biti od 340 km do 510 km. Kupci će moći birati između pogona na zadnje točkove i pogona na sva četiri točka, gdje se posebno zanimljiv čini najsnažniji model sa RS oznakom i ubrzanjem od 0-100 km/h za 6,2 sekunde. Proizvodnja u ovoj fabrici će se odvijati do kraja godine, a prodaja će početi početkom sljedeće godine.

Datum objave: 28/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook