Naslovna > Auto moto sport > Početak nove Air Race sezone

Red Bull

Početak nove Air Race sezone

Prijestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata je već tradicionalno, 12. godinu uzastopno, domaćin prvog takmičenja najboljih svjetskih pilota, a nova sezona počinje ovog vikenda...

Abu Dhabi će predstojećeg vikenda na otvaranju sezone ugostiti 14 vrhunskih pilota koji će se u zračnim dvobojima na osam stanica diljem planete boriti za prestižnu titulu osvajača Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2019. U kalendaru prvenstva ove godine, pored Abu Dhabija, našlo se nekoliko klasičnih lokacija, kao što su Kazanj (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Chiba (Japan) i Indianapolis (SAD). Biće tu još po jedna stanica u Evropi i Aziji, koje će biti određene naknadno, a završno takmičenje je zakazano za početak novembra u Saudijskoj Arabiji.

Branitelj titule je češki pilot Martin Šonka, koji je u uzbudljivoj sezoni 2018 prvi put postao prvak. Pored njega, među favorite - kako u utrci ovog vikenda, tako i u čitavom prvenstvu - svakako treba ubrojati Matta Halla (Australija) i Michaela Gouliana (SAD), koji su prošlu sezonu završili odmah iza Šonke; potom prvaka iz 2017, Yoshihide Muroyu (Japan); a tu su i Mika Brageot (Francuska) i Ben Murphy (Velika Britanija), najnoviji piloti u prvenstvu koji već ozbiljno prijete onima na vrhu. Od dosadašnjih pobjednika na ovoj stazi, u letačkoj postavi ovog vikenda biće njih četvorica: Michael Goulian (pobijedio 2018), Martin Šonka (2017), Francuz Nicolas Ivanoff (2016) i još jedan Amerikanac, Kirby Chambliss (2006).

U petak 8. februara na rasporedu su kvalifikacijski letovi, a glavna utrka je zakazana dan kasnije, u subotu 9. februara. Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo je ustanovljeno 2003. godine, uz akreditaciju Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI). Do sada je održano više od 90 utrka na pet kontinenata. Pored glavne, Master klase, od 2014. godine je uveden i Challenger Cup, u kojem novi piloti bruse vještine neophodne za ulazak u društvo najboljih. Dok lete nisko iznad vode ili tla, stazom obilježenom zračnim pilonima, piloti dostižu brzinu do 370 km/h, a njihova tijela trpe pritisak i do 12 G sila. Zbog velikih brzina, niske visine leta i neophodnih manevarskih sposobnosti, ovaj sport je rezervisan samo za najizuzetnije pilote, koji koriste najbrže i najokretnije trkaće avione.

Kalendar Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2019
8-9. februar: Abu Dhabi, UAE
Evropa (datum i lokacija biće potvrđeni naknadno)
15-16. jun: Kazanj, Rusija
13-14. jul: Budimpešta, Mađarska
7-8. septembar: Chiba, Japan
Azija (datum i lokacija biće potvrđeni naknadno)
19-20. oktobar: Indianapolis, SAD
8-9. novembar: Saudijska Arabija

 

Datum objave: 07/02/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook