Naslovna > Automobili > Renault > Clio > Posljednji trzaj gradske munje
FOTO GALERIJA (13)

Renault Clio R.S. 18

Posljednji trzaj gradske munje

Sa limitiranom serijom Clia R.S. 18 Renault se polako oprašta od ovog modela, jer novi dolazi već krajem godine na sajmu automobila u Parizu…

Aktuelni Clio R.S. koji je na tržištu od 2013. godine polako odbrojava svoje zadnje dane. Nasljednik Clia četvrte generacije bi trebalo da bude predstavljen ove godine, a nakon toga ćemo vjerovatno vidjeti i njegovo novo sportsko R.S. izdanje. Kako bi malo osvježio postojeći model i ponovo ga vratio u centar pažnje ljubitelja sportskih gradskih modela Renault je odlučio da tržištu ponudi limitiranu seriju Clio R.S. 18 u čast njegovog F1 bolida za sezonu 2018 (zvanični naziv bolida je R.S. 18 F1). Podsjećamo da je Renault prošle godine proslavio četiri decenije učešća u najbržem cirkusu na svijetu, te da je Clio R.S. 18 i svojevrsni omaž tom jubileju. Renaultovi stručnjaci su za novu verziju Clia kreirali upečatljiv vizuelni crno-žuti „Sirius Yellow“ paket po uzoru na prepoznatljive nijanse u koje je obojen njihov novi bolid.

 

 

Kao „podloga“ im je poslužio jači Clio R.S. Trophy 220 EDC model, koji je za potrebe nove verzije serijski dobio ekskluzivni Akrapovič izduvni sistem. Podsjećamo da se ovaj sistem uz standardni Clio R.S. nudi isključivo kao opcija. Iz Renaulta ističu da automobil sada ima karakterističan sportski zvuk, koji neodoljivo podsjeća na zvuk kojeg proizvode njihovi sportski bolidi. Osim toga, Akrapovič sistem blagotvorno djeluje i na standardni 1,6-litarski turbobenzinski motor sa 220 KS i 280 Nm obrtnog momenta. To se u praksi ogleda u sportskim performansama sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi i najvećom brzinom od 235 km/h. Na spisku vizuelnih razlika između R.S. 18 modela i standardnog Trophy nalaze se i drugačije oznake na prednjim vratima, te dijamantski motiv na krovu automobila. Renaultovi logotipi su zatamnjeni, dok su spojleri u prednjem braniku i zaštitne letvice na vratima obojeni u upečatljivu „Sirius Yellow“ nijansu. Na pragovima Clia R.S. 18 se nalaze numerisane pločice sa kojima je naglašeno da je riječ o limitiranoj seriji. U enterijeru se nalaze ukrasi od imitacije karbonskih vlakana, specijalne patosnice i sportski upravljač obložen kombinacijom kože i alkantare. Cijena limitirane serije još nije poznata, a pretpostavlja se da će ju Renault objaviti nakon sajma automobila u Ženevi. 

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook