Naslovna > Retro > Povratak legendi u novu mladost

Peugeot

Povratak legendi u novu mladost

Peugeot je pokrenuo novi projekat radionice za rastauraciju svojih klasičnih modela pri Musée de l’Aventure u Sochauxu...

Peugeotova interna usluga restauracije će biti otvorena za javnost početkom 2021. godine, ali inženjeri kompanije već vrijedno rade na prvom projektu: trenutno se vrši restauracija legendarnog sportskog modela 205 GTi prema originalnim fabričkim specifikacijama. Školjka je potpuno ogoljena i odvojena od agregata, komponenti ovjesa i enterijera. Sve rupe i oštećenja od korozije koje se pronađu se pažljivo očiste i popune čelikom odgovarajućeg profila, oblikovanim kako bi u potpunosti odgovarao originalnim panelima.

 

 

 

Nakon što se ukloni korozija, Peugeot planira da uposli čitavu armiju mehaničara, limara, lakirera i krojača kako bi se 205 GTi vratio u fabričko stanje kakav je bio prije više od 35 godina. Ovo znači da će se i najmanji detalji, kao što su tkanina i šavovi na sjedištima, poklapati izvornom verzijom.

 

Za ovaj projekt Peugeot je morao osigurati veliki katalog dijelova, ali prema riječima inženjera francuski brend je nabavio gotovo sve što je potrebno za detaljnu restauraciju legendarnog sportskig hatchbacka.

 

 

Peugeot je na sve mislio, tako da će pojedni dijelovi koji nedostaju jednostavno biti zamijenjeni novim izrađenim uz pomoć posebnih zanatlija ili 3D tehnologije modeliranja.

 

Nakon zvanične prezentacije kupci će moći kupiti obnovljeno vozilo ili dovesti svoja vlastita na restauraciju u Musée de l’Aventure gdje će se stručnjaci iz Peugeota pobrinuti da zablista u svom punom sjaju.

Datum objave: 16/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook