Naslovna > Automobili > Citroen > Berlingo > Poznata prostranost uz elektromotor

Citroen E-Berlingo furgon

Poznata prostranost uz elektromotor

Citroen predstavlja ë-Berlingo furgon, električnu izvedbu svog lakog gospodarskog vozila koja nudi veću produktivnost za poslovne kupce zahvaljujući novim inovativnim tehnologijama te prilagodljivosti i nosivosti koje su i dalje na visokoj razini, kao i prednostima koje donosi električna vožnja...

ë-Berlingo furgon prilagođen je svakodnevnim potrebama poslovnih kupaca, nudi veliku slobodu kretanja u gradskim područjima za koja vrijede sve stroži propisi, ali i u prigradskim i ruralnim područjima, a sve to zahvaljujući dometu od 275 km. „Citroën Berlingo furgon, jedno od najboljih vozila na tržištu furgona, prepoznatljiv je po svojoj praktičnosti te je predvodnik u uvođenju brojnih inovacija. Uvođenjem najboljih aspekata tehnologije električnih vozila poslovni kupci dobijaju dodatnu razinu bezbrižnosti u vožnji. Vozilo ë-Berlingo furgon postat će njihov idealan partner za obavljanje svakodnevnih zadataka nudeći jedinstvenu razinu udobnosti, veliku slobodu kretanja, kontrolu nad troškovima upotrebe, a sve to bez smanjenja nosivosti i zapremine. Nakon vozila ë-Jumpy koje je proglašeno najboljim furgonom godine na međunarodnoj razini i vozila ë-Jumper, ë-Berlingo furgon predstavlja važan korak u našem pohodu na tržište električnih vozila i konkretan odgovor na nove izazove mobilnosti s kojima se susreću svi poslovni kupci. ”  Vincent Cobée – glavni direktor marke Citroen.

 

 


Ovisno o načinu vožnje, litij-ionska baterija u vozilu ë-Berlingo furgon omogućuje poslovnim kupcima da pređu do 275 km bez potrebe za punjenjem baterije. Dvije izvedbe ë-Berlingo furgona izrađene su na pogonskom sklopu platforme e-CMP Grupe PSA i imaju jednak kapacitet baterije, što znači da pružaju razinu dometa koja je dovoljna za svakodnevne vožnje velike većine korisnika u ovom segmentu. Kako bi se povećao domet, pogonski sklop ë-Berlingo furgona obnavlja energiju tijekom usporavanja ili kočenja. Baterija garantuje da njezin nazivni kapacitet neće pasti ispod 70 % nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160 000 pređenih kilometara. Potvrda o kapacitetu baterije izdaje se pri pregledu nakon 1 godine ili 20 000 pređenih km, a zatim nakon svakog servisa, tj. svake 2 godine ili 40 000 pređenih km.


Vozilo ë-Berlingo furgon pokreće električni motor koji upravlja pogonom u skladu s odabranim načinom vožnje i uslovima vožnje. Snaga od 100 kW (136 KS)/260 Nm omogućuje mu postizanje maksimalne brzine od 130 km/h bez obzira na odabrani način rada. Ti se različiti načini rada mogu odabrati putem posebne komande na konzoli: Normal – 80 kW / 180 Nm : nudi najbolji omjer između dometa i dinamičkih voznih svojstava, zatim Eco – 60 kW / 190 Nm : optimizira potrošnju energije prilagođavajući rad sustava grijanja i klimatizacije bez njihovog isključivanja i ograničavanjem okretnog momenta i snage motora i Power – 100 kW / 260 Nm : omogućuje vozilu bolje performanse za veći užitak i pod maksimalnim opterećenjem.


Postoje tri mogućnosti punjenja: od jednostavne standardne utičnice do iznimno brzog punjenja koje omogućuje punjenje 80 % baterije za 30 minuta. Međutim, dovoljna je jednostavna utičnica tipa Green'up da tokom noći napunite veliki dio baterije kako biste sutradan mogli obavljati posao.
Zahvaljujući aplikaciji My Citroën moguće je na daljinu upravljati punjenjem baterije i pratiti razinu napunjenosti i domet vozila, prethodno programirati temperaturu u kabini te podesiti postavke odgođenog punjenja putem pametnog telefona, tableta ili izravno na dodirnom zaslonu u vozilu putem navigacionog sistema povezanog s internetom. Te su radnje dostupne za punjenje na kućnim utičnicama ili ubrzano punjenje. Postavke odgođenog punjenja mogu se u svakom trenutku mijenjati.


U unutrašnjosti vozila sve je prilagođeno jednostavnoj upotrebi novog vozila ë-Berlingo furgon marke Citroen. Na središnjoj konzoli ručica ë-Toggle služi za upravljanje mjenjačem pomoću funkcija Park, Rear, Neutral, Drive i Brake, a tu je i komanda za odabir jednog od tri načina vožnje: Eco, Normal i Power. U meniju 5-inčnog dodirnog ekrana u vozilu ë-Berlingo furgon nalazi se nova rubrika „Energija” putem koje se pristupa funkcijama koje se odnose na električni način rada: protok energije (koji prikazuje kako električni pogonski sklop funkcioniše u stvarnom vremenu tokom vožnje, postavke električnog motora i razinu napunjenosti pogonske baterije), statistika potrošnje, aktivacija odgode punjenja ili prethodnog programiranja temperature. Podesiva instrumentna ploča s digitalnim zaslonom visoke rezolucije od 10", kao i head-up displej (jedinstvena oprema u ovom segmentu), dostupni su kao opcijska oprema i pružaju optimalnu kvalitetu prikaza te moderan i brz prikaz korisnih informacija koje služe za pomoć u vožnji i navigaciji.,


U vozilu ë-Berlingo furgon mogu se smjestiti dvije ili tri osobe, a dolazi u dvije veličine: M dužine 4,40 m i XL dužine 4,75 m. Dostupna su i dva oblika tog gospodarskog vozila: furgon dostupan u veličinama M i XL i furgon s produženom kabinom dostupan u veličini XL.  S visinom od 1,84 m ovo vozilo može se parkirati na svakom parking mjestu.

Datum objave: 15/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook