Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > Poznati voditelj oduševljen novim Yarisom GR

Zanimljivosti

Poznati voditelj oduševljen novim Yarisom GR

Chris Harris je nedavno imao priliku da provoza sportsku izvedbu Yarisa oznake GR, nakon čega je zaključio da Toyota itekako umije da napravi sportski automobil...

Trenutni voditelj Top Geara i ranije je pokazivao nezadovoljstvo zbog saradnje Toyote sa BMW-om pri razvijanju legendardne Supre. Naime, prema riječima Chris Harrisa, Toyota se morala samostalno upustiti u projekat realizacije sportske ikone kao što su to činili i tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. Poznati novinar je prvobitno izjavio da je nova Supra u svakom pogledu BMW, zvuči, vozi se, čak i miriše kao Z4. U Toyoti su ipak znali da je razvijanje ovog modela rizično i da gotovo sasvim sigurno neće ostvariti fantastične prodajne rezultate, pa su iz tog razloga odlučili ući u saradnju sa bavarskim proizvođačem.

 

 


Chris Harris je odlučio da još jednom potegne priču o saradnji ove dvije kompanije, a ovoga puta je to učinio nakon što je provozao novi model Yarisa GR. Britanac nije krio oduševljenje te je izjavio kako je Toyota sa ovim modelom još jednom pokazala da umije da napravi izuzetan sportski automobil. I zaista, Yaris GR je pravi sportak kojeg pokreće 1,6-litarski turbobenzinac sa tri cilindra koji razvija snagu od 260 KS i 360 Nm obrtnog momenta, koja se putem šestostepenog manuelnog mjenjača prenosi na sva četiri točka. Ipak, čini se da Toyotu ne pogađaju ovakvi komentari, pa će oni tako nastaviti saradnju sa njemačkom kompanijom, ali doduše sa nešto manje zajedničkih komponenti.

Datum objave: 19/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook