Naslovna > Koenigsegg > Gemera > Praktičan hiperautomobil

Koenigsegg Gemera

Praktičan hiperautomobil

Švedski proizvođač performansnih automobila najavljuje predstavljanje svog četvorosjeda Gemera...

Novi model je opisan kao „mega-GT“, a za razliku od od ostavlih vozila kompanije Koenigsegg, u njemu se prema riječima proizvođača može udobno smjestiti četvoro putnika sa prtljagom. Debitovanje na britanskom tržištu će imati u Blenheim palati pored ikona automobilske industrije Ferrarija, Lamborghinija, Aston martina i Mclarena krajem septembra ove godine.

 

 

 

 

Kao i bratski model Regera, Gemera koristi snažni elektrifikovani pogonski sklop koji će ovaj četvorosjed natjerati na sprint do „stotke“ za sa samo 1,9 sekundi i omogućavati maksimalnu brzinu od 400 km/h! Konvencionalni pogoski dio čini relativno mali dvolitarski benzinski trocolindraš. Uprkos svojim malim dimenzijama, on isporučuje impresivnih 608 KS pri 600 Nm obrtnog momenta zahvaljujući paru turbopunjača i korištenju inovativne tehnologije free-valve koja zamjenjuje bregastu osovinu sa akutatorima koji upravljaju ventilima.

 

 

 

 

 

 

Ovaj pogonski agregat od milja nazvan „Mali prijateljski div“ povezan je sa tri električna motora, po jedan na točkovima zadnje osovine i jedan spojen sa radilicom, koji kombinovano isporučuju fantastičnih 1724 KS koji ga čine jednim od najmoćnijih hibridnih automobila na tržištu. Gemera se može voziti u čisto električnom režimu maksimalnom brzinom od 300 km/h, a prema proizvođaču autonomija iznosi 50 kilometara prije nego što se benzinski agregat aktivira. Koenigsegg Gemera je namijenjena prodaju na globalnom nivou i sadrži potpuni sistem vazdušnih jastuka, set naprednih asistencija vozaču i centralni monokok otporan na sudar, ali će biti proizvedeno samo 300 primjeraka. Zvanična cijena ovog jedinstvenog modela nije potvrđena, ali će cijena u svakom slučaju premašiti milion eura po jedinici...

Datum objave: 31/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook