Naslovna > Suzuki > Predstavljamo – Suzuki 4x4 gama
FOTO GALERIJA (11)

Pet modela sa 4x4 pogonom

Predstavljamo – Suzuki 4x4 gama

Japanski Suzuki spada u grupu rijetkih proizvođača koji u svojoj gami imaju veliki broj modela različitih klasa opremljenih sa 4x4 pogonom.

Na bh. tržištu posredstvom kompanije Mobi d.o.o., koja je autorizovani uvoznik, distributer i serviser Suzukija za našu zemlju, kupcima su dostupni modeli: Ignis, SX4 C-Cross, Swift, Vitara i Jimny sa pogonom na sve točkove. Ponudu 4x4 modela otvara Suzukijeva legenda i jedan od najmanjih čistokrvnih terenskih automobila sa krutom šasijom na svijetu, 3,69 metara dugački Jimny. Za njegov pogon je zadužen 1,3-litarski benzinac sa 85 KS, koji se kombinuje sa petostepenim ručnim ili četverostepenim automatskim mjenjačem. Ljubiteljima gradskih 4x4 modela nudi se i 3,7 metara dugački Ignis, koji se može dobiti i sa prednjim pogonom. Riječ je o savremenom crossoveru, koji je primarno namijenjen korištenju u urbanim sredinama, ali koji se ne boji ni izleta sa asflata. Japanci ga nude sa 1,2-litarskim Dualjet benzincem (90 KS) i petostepenim ručnim mjenjačem.

 

Pogon na sve točkove kontroliše inteligentna elektronika koja obavlja i distribuciju snage na točkove sa najboljim prianjanjem, što Ignisu omogućava uzornu dinamiku i stabilnost na različitim vrstama podloge. Istu pogonsku tehnologiju sa njim dijeli i punopravni gradski model Swift. Riječ je o 3,84-metarskom gradskom automobilu za čiji pogon su namijenjena dva motora: 1,2-litarski Dualjet sa 90 KS i savremeniji 1.0-litarski Boosterjet turbo benzinac sa 112 KS. Pogon na sve točkove kod Swifta kombinovan je isključivo sa atmosferskim benzincem i petostepenim ručnim mjenjačem. U poređenju sa ostalim modelima Swift ima najmanji klirens, te pogon na sve točkove primarno koristi za ostvarivanje većeg nivoa sigurnosti na asfaltnim podlogama. Ozbiljnije off-road ambicije od Swifta gaji 4,3 metra dugački SX-4 S-Cross, koji jednako dobro koketira sa crossoverima, ali i kompaktnim SUV-ovima. Suzuki ga nudi sa tri motora: 1.0 od i 1.4 Boosterjet benzincima sa 112 i 140 KS, te 1.6 DDiS dizelašem sa 120 „konja“. Sva tri motora dostupna su sa prednjim i 4x4 pogonom, te ručnim i automatskim mjenjačima. Drugi najveći Suzukijev 4x4 model je 4,17 metara dugačka Vitara. Njena pogonska gama je bazirana na 1,6-litarskom benzincu i dizelašu koji imaju po 120 KS. Oba motora se kombinuju sa ručnim i automatskim mjenjačima, ali i prednjim pogonom. 

Datum objave: 18/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook