Naslovna > Auto moto sport > Predstavljanje ovogodišnjih WRC automobila

FIA World Rally Championship 2018

Predstavljanje ovogodišnjih WRC automobila

Zvanični početak sezone svjetskog reli šampionata objavljen je na Autosport International- The Racing Cars Show, gdje su Toyota, M- Sport Ford, Hyundai i Citroen predstavili ovogodišnje automobile

Prva trka ove godine je Monte Carlo Rally( 25-28. januara), a još jedna novost je opcija WRC All Live pomoću koje će  gledaoci i obožavaoci moći u realnom vremenu pratiti rezultate svake etape. Sezona 2017. je bila jedna od najnapetijih u skorijoj istoriji, a i ove godine šampionat je potpuno otvoren bez sigurnih favorite na titulu. Prošlogodišnji šampion Sebastian Ogier vozi za Ford M- Sport World Rally Team i njegova Fiesta će imati veću tehnički podršku od Ford Performance odjeljenja, zajedno sa kolegom Elfynom Evansom. Hyundai je prošle godine sa 4  pobjede bio najbliži rival Fordu,  a ove godine nastupa sa 3 automobila I20 Coupe WRC. Andreas Mikkelsen se pridružio timu za koji još voze  Thierry Neuvile i Dani Sordo sa novim suvozačem Carlosom del Barriom.  Toyota Gazzo Racing je zaslužna za umpresivan povratak ovog proizvođača na reli takmičenje, a ove godine Yaris WRC voze Jari Matti Latvala i pridošlica iz Forda   odlični Ott Tanak. Trećeg Yarisa vozi finac Esapekka Lappi, koji je prošle godine kao rookie uspio i pobjediti na domaćoj trci. Citroen se ove godine vraća sa dva C3 automobila, jedan vozi devetostruki prvak Sebastian Loeb a drugi Kris Meeke.

 


Dugo očekivani Volkswagen Polo R5 debitovaće sredinom sezone 2018.( 16-19.8 Rally Deutschland) i neće imati podršku VW fabričkog tima, ali će biti dostupan za  profesionalne  timove i privatnik, uključujući i takmičenja u WRC 2 kategoriji. Nakon povlačenja iz WRC takmičenja 2016. godine, Volkswagen se fokusirao na podršku svojim mušterijama iz motorsport programa. razvoj Pola R5 je počeo prošle godine a Volkswagen Motorsport Director Sven Smeets  je izjavio: „Prije prve trke tekuće godine, izložićemo automobil rigoroznim testiranjima jer želimo biti sigurni da je spreman za ekstremno različite uslove staza  širom svijeta“.  A nove informacije potvrđuju da je Team Printsport Oy iz Finske već kupio jedan automobil, a kao mogući vozači spominju se Lukasz Pieniazek iz Poljske i Emil Lindholm. Dva Pola R5 su naručena od tima HK Racing iz Italije, jedan Polo je namjenjen za Kristoffersson Motorsport KMS iz Švedske, a 3 primjerka putuju za Paragvaj gdje će ih Miguel Carrizosa/DIESA S.A., Volkswagenov uvoznik plasirati na takmičenja u zemlji. Dodatna 3 Pola R5 su rezervisana za  tim Baumschlager Rallye & Racing GMBH. Podjećamo da je vlasnik tima Raimund Baumschlager pobjedio u nacionalnoim šampionatu 2017. godine sa Polom. Još 3 automobila idu za Belgiju i to dva za tim BMA i jedan za THX Racing.

Datum objave: 24/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook