Naslovna > Automobili > Hyundai > i30 > Predstavljen i30 u Sarajevu
FOTO GALERIJA (20)

Hyundai

Predstavljen i30 u Sarajevu

U pravom show programu Hyundai je u BiH predstavio svoj najveći adut u posljednje vrijeme, potpuno novi i30. Cjelodnevni program se dešavao ispred BBI Centra u Sarajevu u kojem su građani glavnog grada upoznati sa najznačajnijim karakteristikama novog Hyundai modela.

 Glavni dio događaja desio se u večernjim satima, kada su simpatični moderatori na ležeran i opuštajući način predstavili automobil, a za posjetioce je bio organizovan i mali kviz, u kojem su prisutni i nagrađeni Hyundai poklonima. 


Prilikom stvaranja novog i30, koji je rođen u Europi, najveća briga se vodila o sigurnosti ovog modela. Tako automobil kao dio standardne opreme nudi niz sigurnosnih sistema kao što su ESP i VSM uz ABS i HAC. Da sve nisu samo obećanja u katalozima, potvrdilo je i nedavno EuroNcap testiranje na kojem je Hyundai i30 osvojio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost. Osim sigurnosti, kao adut ovog vozila dolazi i prostranost u unutrašnjosti te kompaktnost iz vana.  Novih 55 mm u dužinu u odnosu na prethodnika itekako se osjeti u unutrašnjosti, pogotovo u prtljažniku koji je narastao na 378 litara i jedan je od najvećih u klasi.  Uz evidentnu prostranost u unutrašnjosti treba pohvaliti i niz pretinaca koji u automobilu mogu biti izuzetno korisni.


Kada je u pitanju ponuda agregata novi Hyundai i30 dolazi sa tri benzinca i tri dizelaša. Najslabiji benzinac je 1.4-litarski MPI sa 100 KS, a uz njega će se naći i 1.6-litarski MPI sa 130 KS. Vrhunac među benzincima je 1.6-litarski GDI motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji proizvodi 135 KS. Kada su u pitanju dizelaši u ponudi je 1.4-litarski CRDI koji proizvodi 90 KS, te 1,6-litarski CRDI  u izvedbama sa 90 i 128 KS.  Zanimljivo je da manji dizelaš troši svega 4,1 litar goriva na 100 pređenih kilometara. Svi motori standarno dolaze upareni sa novorazvijenim šestostepenim mjenjačem.
Pored svega novi i30 dolazi sa još jednim jakim adutom a to je cijena. Osnovna verzija sa 1.4-litarskim benzincem i paketom opreme „Intro“ košta svega 22.450 KM što je i više nego solidna  cijena, uzmemo li u obzir činjenicu da se za taj novac dobija novi, lijepo dizajniran i savremen automobil sa petogodišnjom garancijom. 

Datum objave: 31/05/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook