Naslovna > Polovni automobili > Maserati > GranTourismo > Predstavljen prvi EV marke sa tri motora i 4x4 pogonom

Maserati GranTurismo

Predstavljen prvi EV marke sa tri motora i 4x4 pogonom

Novi GranTurismo će biti lansiran u drugom kvartalu 2023. godine, a prve će stići verzije Modena i Trofeo. Električni Folgore će biti pušten u prodaju nešto nakon toga, a proizvođač automobila nije dao konkretan vremenski okvir...

Maserati GranTurismo se vratio nakon kratke pauze, ali njegov izgled je već poznat. Izgleda kao stari, što je bila namjerna odluka kompanije. Značajnije promjene kriju se ispod elegantnog dizajna. Novi GT stiže sa tri električna motora i baterijom, postajući prvi EV brenda. Novi GT ima dugu haubu, kompaktnu kabinu i nisku visinu vožnje, sportska vertikalno orijentisana prednja svjetla poput onih predstavljenih na superautomobilu MC20. Jedna od istaknutih stilskih karakteristika automobila je "Cofango", novi, unificirani dizajnerski dio koji kombinuje poklopac motora i prednje branike u jedan element. GranTurismo će se lansirati sa šest dostupnih boja eksterijera i sedam za kočione čeljusti, a Maseratijev program prilagođavanja Fuoriserie nudi još više opcija.

 

 

 


Novi GranTurismo koristi Nettuno V6 motor koji je proizvođač automobila predstavio sa MC20. Pogon na sve točkove je standardan u čitavom asortimanu. 3,0-litarski motor sa dva turbo punjača ima mokri karter u kupeu, a ne suvi, i opremljen je deaktivacijom cilindra. Motor razvija 483 KS i 600 Njutn-metara obrtnog momenta u Modeni, dok u Trofeu proizvodi 543 KS i 650 Nm.

 

 

 

Folgore koristi tri elektromotora od 300 kilovata (402 KS) – jedan naprijed i dva nazad. Automobil, koji ima arhitekturu od 800 volti i nema prednji prtljažnik, isporučuje 750 KS i 1.350 Nm obrtnog momenta, dobivajući snagu iz baterije u obliku slova T od 92,5 kilovat sata. Maserati kaže da Folgore može ubrzati od 0 do 100 kilometara na čas za 2,7 sekundi, na putu do najveće brzine od 320 km/h. Trofeo, koji ima istu maksimalnu brzinu, može dostići 100 km/h za 3,5 sekunde, dok Modeni treba 3,9 sekundi.

Datum objave: 03/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook