Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Maybach > Predstavljen prvi plug-in hibridni model brenda

Mercedes-Maybach S580e

Predstavljen prvi plug-in hibridni model brenda

Prvi plug-in dolazi prepun raskoši, luksuza i tehnologije, baš kao i ostatak Maybachove linije. Kompanija nije objavila kada će krenuti u prodaju niti cijenu, ali ta bi informacija trebalo da bude poznata prije nego što stigne u izložbene salone...

Mercedes-Maybach S580e je prvi plug-in hibridni model ovog brenda, ako izuzmemo mercedesovu verziju koja nije Maybach, koja je debitovala 2020. godine. Plug-in hibrid će prvo biti lansiran u Kini i Tajlandu, zatim u Evropi, a onda i u drugim zemljama. U srcu plug-in hibrida je Mercedesov 3,0-litarski redni šestocilindarski agregat koji stvara 362 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a kome pomaže električni motor koji proizvodi 148 KS i 440 Nm obrtnog momenta. Elektromotor i benzinski motor stvaraju kombinovanu snagu od 503 KS i 750 Nm, istu snagu kao Mercedes-Benz S580e. Mercedes kaže da Maybach S580e može ubrzati do 100 kilometara na čas za 5,1 sekundu i dostići maksimalnu brzinu od 250 km/h. Maksimalna brzina automobila u električnom režimu je mnogo niža i iznosi 140 km/h.

 

 

 


Maybach standardno dolazi sa punjačem od 11 kilovata, ali je dostupna opcija punjač od 60 kW DC. Kada je prazan, utikač od 60 kW može napuniti bateriju za oko 30 minuta. Mercedes-Maybach nije otkrio veličinu baterije, ali znamo da Mercedes-Benz S580e ima bateriju od 28,0 kilovat-časova, više nego dvostruko veću od plug-in hibrida koji je zamijenio. Maybach ima električni domet do 100 kilometara na osnovu WLTP, isto kao i Benz verzija.

 

 

Maybach je diskretno integrisao mnoge električne karakteristike u vozilo. Kompanija je sakrila vrata priključka za punjač sa lijeve strane, dok plavi detalji u prednjim svjetlima nagovještavaju njegov status elektrifikacije. Unutra, Maybach je dodao indikator stanja napunjenosti baterije na instrument tabli. Mercedes-Maybach nije naveo detalje niti otkrio bilo koje druge značajne promjene koje je napravio na modelu za plug-in varijantu.

Datum objave: 10/02/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook