Naslovna > Automobili > Citroen > DS4 > Premijum hatchback iz Francuske

DS 4

Premijum hatchback iz Francuske

DS Automobiles, francuski brend luksuznih automobila, predstavio je svoju viziju premijum hatchbacka DS 4, koji će se sa novim stilom sasvim sigurno suprostaviti najpoznatijim brendovima iz Njemačke...

Pod krovom nedavno formiranog Stellantisa našli su se brojni brendovi među kojima je i DS Automobiles. Nastao 2009. godine najprije kao podbrend Citroena, da bi kasnije evoluirao i postao samostalna kompanija 2015. godine. Trenutnu gamu čine dva crossbacka DS 3 i DS 7, dok se na vrhu ponude nalazi luksuzna limuzina DS 9. Portofolio je nedavno upotpunjen sa novim modelom DS 4, koji je sada popunio onu prazninu koja je nastala nakon što je DS4 povučen 2018. godine. Kao i mnogi drugi PSA proizvodi lansirani u posljednjih nekoliko godina, novi kompakt je smješten na EMP2 platformi, koju između ostalih dijeli sa Citroenom C4.

 

 


Izgleda daleko sofisticiranije od prethodnika što se moglo i očekivati. Sprijeda se nalaze matrix LED svjetla zajedno sa impozantnim setom dnevnih svjetala sa ukupno 98 svjetlosnih dioda. Stare skrivene ručke na zadnjim vratima montirane u blizini C stuba sada su prošlost, a zamijenjene su elegantnom ručkom u ravni karoserije na standardnoj poziciji. Novi hatchback duži je i širi od prethodnika, dok je krovna linija spuštena na 1,47 metara.

 


Brojne su opcije za pogon, među kojima su i benzinski agregati sa 130, 180 i 225 KS, a pridružio im se i BlueHDi dizelaš sa 130 KS. Svi su isključivo povezani sa osmostepenom automatskom transmisijom, a isto važi i za plug-in hibridnu opciju. Ovaj pogon kombinuje četverocilindrični motor od 180 KS i elektromotor od 110 KS, za ukupnu snagu od 225 KS. PHEV verzija imaće respektabilan čisto električni domet od 50 km prema WLTP-u.

 


DS Automobiles je razvio novi model u tri različite varijante, jer se pored standardnog nudi DS 4 Crossback koji podsjeća na SUV, te DS 4 Performance Line, za kojeg se veže sportski izgled. Otmjeni enterijer dolazi u više konfiguracija, a u zavisnosti od verzije, Alcantara i Nappa koža dominiraju gotovo cijelom kabinom. Lista premijum karakteristika zaista je podugačka, te uključuje između ostalog 690-vatni Focal zvučni sistem i ugrađeni pročišćivač vazduha. Ispred vozača je i nevjerovatni head-up displej od čak 21 inč, a poluautonomna vožnja drugog nivoa naslijeđena je od ostalih modela francuskog luskuznog brenda.


Prodaja novog DS 4 modela neće početi prije jeseni u Evropi, a nije poznata ni početna cijena ovog luksuznog kompakta.

Datum objave: 04/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook