Naslovna > Vijesti > Promjene na Formula 1 bolidima u sezoni 2019

Sponzori dobijaju vidljiviji prostor

Promjene na Formula 1 bolidima u sezoni 2019

Timovi su se složili da će pristati na promjene karoserijskih elemenata u cilju ostavljanja boljeg i vidljivijeg prostora za sponzorske reklame na bolidu.

Na prošlonedjeljnom sastanku Strategy Group se dosta raspravljalo o ovome, a dvije ideje su za sada odobrene od svih timova. Bočni deflektori protoka zraka bi trebali biti smanjeni što bi omogućilo bolju vidljivost za sponzorske poruke koje se nalaze na bočnom dijelu šasije pored nogu vozača. Predloženo je da se poveća ravna površina na bočnim stranicama zadnjeg krila, kao drugo najvidljivije mjesto na bolidu za vrijeme TV prenosa. Nije prošao prijedlog za pojednostavljivanjem prednjeg krila, jer bi to imalo previše uticaja na aerodinamiku bolida, dok će o ostalim promjenama raspravljati Technical Working Group.

 

Ovo bi se trebalo primjenivati od sezone 2019. kada  se planira i uvođenje pravila o minimalnoj težini vozača i bolida . Po novom pravilu sjedište i vozač imali bi minimum deklarisane težine od 80 kg, dok bi minimalna masa bolida bila 660 kg. Time bi ukupna težina bila 760 Kg. U sezoni 2017. po pravilniku bolidi su morali imati masu sa vozačem od 728 kg, a ove godine uvođenjem HALO sistema ta brojka je porasla na 734 kg. 

Datum objave: 23/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook