Naslovna > Automobili > Volvo > V60 > Protivotrov za njemačku elitu
FOTO GALERIJA (13)

Novitet-Volvo V60 2010

Protivotrov za njemačku elitu

Novi Volvo S60 dobio je i karavansku izvedbu, koja konkurentski njemački trojac Mercedes, BMW i Audi „napada“ elegantnim dizajnom, luksuznim enterijerom i vrhunskom sigurnošću...

Novi Volvo V60 lansiran je izjavom predsjednika kompanije i izvršnog direktora Volvo Cars Stephen Odella: „Volvo V60 je automobil namijenjen kupcima kojima se sviđa limuzinski S60 i to onima koji imaju potrebu za dodatnim prostorom za prtljag, ali nikako ne bi da se odreknu sportskih karakteristika i elegantnog dizajna“. Već na prvi pogled novi Volvo V60 u potpunosti ispunjava sve kriterijume koji ga trenutno svrstavaju u jedan od najpoželjnijih karavana na automobilskom tržištu. Ovaj čuveni švedski proizvođač puno očekuje od ovog modela, a to pokazuje i raspon verzija, tačnije varijacija opremljenih različitim pogonskim agregatima, koji razvijaju između 115 i čak 304 KS, sa koliko raspolaže top benzinska turbo varijanta T6. Volvo V60 je jedan od prvih automobila u kojem su uspješno integrisane osobine ne samo klasične limuzine i karavana već i coupea. Pri samom razvoju prioritetni cilj je i bio da se V60 dizajnerski što je više moguće bazira na linijama karakterističnim za coupe vozila, što je na kraju rezultovalo vozilom koje ima sve tipične lifestyle wagon osobine, bez pretenzija za obaranjem rekorda po pitanju veličine prtljažnog prostora, što pokazuje i njegova zapremina od 430 litara. Orjan Sterner, šef eksterijernog dizajna Volvoa, ujedno navodi da su kupcima koji preferiraju velike tovarne mogućnosti ionako na raspolaganju ostali, po ovom pitanju, znatno podesniji modeli, kao što su V70 i XC70.

 

 

 

 Svaki detalj novog švedskog karavana zrači dinamičnošću i elegancijom. Prevjesi karoserije su veoma kratki, posebno na prednjem dijelu, koji je trendovski opremljen svjetlosnim tijelima u LED tehnologiji. Volvo uz ovaj model nudi i dizajnerski paket, u kojem se između ostalog nalaze posebni 18-colni točkovi, specijalni dekor trim, te različiti sportski izduvni sistemi. Ono na šta su u Volvou posebno ponosni je i ogibljenje, koje nudi izvrstan kompromis između udobnosti i sportske dinamičnosti. Novi švedski karavan je dostupan sa dva tipa podvozja. Na evropsko tržište standardno će se plasirati verzije sa dinamičnim tipom šasije, dok će na druga tržišta biti plasirani modeli sa takozvanim touring ogibljenjem, dok će dinamična varijanta biti nuđena kao opcija. Osim dvije standardne šasije, sve varijante V60 mogu se naručiti i sa opcionim Four-C aktivnim ogibljenjem, koje je modifikovano sa ciljem postizanja bolje kontrole i udobnosti u poređenju sa klasičnim opcijama.

 

 

 

Nova šasija unaprijeđena je i brojnim elektronskim pomagalima, koji su je učinili još oštrijom pri sportskoj vožnji. Kao i novi S60 i V60 raspolaže Advanced kontrolom stabilnosti, poboljšanom novom generacijom senzora, koji mogu prepoznati proklizavanje već u početnoj fazi, što znači da sam sistem reaguje još ranije i sa većom preciznošću. Tu su i Roll Over Protection System, kao i Corner kontrola trakcije, novi element koji koristi takozvani torque vectoring način funkcionisanja, zaslužan za još mekše savladavanje krivina. Ova tehnologija je u suštini predstavlja novu stepenicu usavršavanja dosadašnje DSTC dinamičke kontrole proklizavanja. Od modela S60 naslijeđena su i dva sjajna elektronska anđela čuvara - City Safety i Pedesstrian Detection, sa kojima Volvo po pitanju bezbjednosti ponovo postavlja nove standarde u autoindustriji.


 

 


Tokom prve godine proizvodnje novi Volvo V60 biće dostupan sa raznim dizelskim i benzinskim motorima u rasponu od 115 KS, sa koliko raspolaže ekonomična DRIVe verzija, do 304 KS, koliko razvija T6 turbo model namijenjen klijenteli željnoj beskompromisnih performansi. Top benzinsku opciju pogoni 3.0-litarski turbo benzinac, sposoban da u kombinaciji sa novorazvijenim šestostepenim Geartronic mjenjačem, te AWD pogonom, V60-ku do 100 km/h dovede za samo 6,6 sekundi i do maksimalne brzine od limitiranih 250 km/h. Posebnu pažnju izaziva i novi 1.6-litarski benzinski GTDi agregat, koji u T3 opciji razvija 150, a u kapacitetnijoj T4 opciji čak 180 KS. Ljubiteljima dizelaša namijenjene su tri jedinice, 1.6-litarska DRIVe sa 115 KS, te 2.0 i 2.4-litarske petocilindrične D3 i D4 opcije od 163 i 205 KS. Početni godišnji prodajni cilj za novi Volvo V60 je 50.000 automobila, od čega će čak 90% biti namijenjeno evropskim kupcima, a pet najvećih tržišta su Švedska, Velika Britanija, Holandija, Italija i Njemačka. Novi V60 proizvodiće se u švedskoj Volvo Cars fabrici u Torslandu, a prvi primjerci će biti isporučena kupcima već na jesen ove godine.

Datum objave: 03/10/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook