Naslovna > Vijesti > Prva stanica u Australiji

Formula 1

Prva stanica u Australiji

Prva trka 66. izdanja Formule 1, voziće se 15. marta za Veliku nagradu Australije u Melburnu. Na ovoj trci će se vidjeti šta je to novo u Formuli 1 u odnosu na prošlu godinu ...

Prethodna godina za vozače je donijela radikalne promijene kada im je uveden V6 turbo motor i drastično strožija pravila po pitanju aerodinamike. Ove godine Svjetska automobilistička federacija (FIA) je timovima uglavnom donijela kozmetičke promjene, mada se i dalje insistira prvenstveno na povećanju bezbjednosti.Jedna od dramatičnih promjena je pravilo o aerodinamici u 2014. jer su mnoge ekipe bile nespremne, a najproblematičniji je bio prednji kraj. Rezultat toga su razne varijacije noseva sa grbom ili sa dvije kljove, koje se nikako nisu sviđale ljubiteljima F1.

 

Ove sezone ih više nema, opet su se vratili oni tradicionalnog oblika, sa spuštenim prednjim krilom, a reakcije navijača su više nego odlične. Novina je i to da će vozači tokom ove sezone moći da koriste samo jednu kacigu tj. moći će da mijenjaju kacige koliko žele, ali sve moraju biti identične kada je u pitanju njihov izgled. Mnogo vozača je za svaku trku imalo poseban izgled kacige, u čemu je prednjačio Sebastian Vettel. Četvorostruki šampion kaže da neće poštovati ovo pravilo: "Ako je kazna mala i novac ide u humanitarn svrhe, mijenjaću kacige", izjavio je on.

 

Datum objave: 13/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook