Naslovna > Automobili > Kia > Niro > Prvi hibrid u klasi

Kia Niro

Prvi hibrid u klasi

Sa kompaktnim crossoverom Kia popunjava još jednu prazninu u ponudi, ali i po prvi put u ovu klasu uvodi hibridnu tehnologiju...

 

Opel Mokka, Renault Captur i društvo dobili su u Ženevi prvog korejskog konkurenta. Kia Niro je novi globalni hibridni crossover, koji je svjetsku premijeru imao u februaru na sajmu automobila u Čikagu. Mjesec dana kasnije, priliku da ga vidi, doživi i opipa dobila je i evropska publika, koja gaji sve veće simpatije prema korejskim automobilima. Nakon veoma uspješnih nastupa Sportagea i Ceeda, Kia ima velika očekivanja i od Nira, koji praktično predstavlja svojevrsni spoj dva njena najprodavanija „evropska“ modela. 

 

 

Podsjećamo da je trovratni koncept Niro predstavljen još prije tri godine na sajmu automobila u Frankfurtu. Kijini dizajneri i stručnjaci vrijedno su radili na razvoju serijskog modela, koji je premijeru imao u hibridnoj verziji. Korejci su na ovaj način htjeli istaći svoj najjači adut. Konkurencija u klasi kompaktnih crossovera jeste prejaka, ali niko u ovom segmentu još ne nudi hibridni pogon. Kia u toj činjenici vidi svoju šansu. Da je u osnovi riječ o automobilu sa jakom orijentacijom na ispunjavanje visokih ekoloških standarda, potvrđuje činjenica da Niro leži na istoj platformi kao kombi-limuzinski Ioniq, Hyundaijev odgovor na Toyotu Prius. Za pogon hibridnog Nira namijenjena je kombinacija 1.6-litarskog četverocilindarskog benzinskog agregata sa 103 i elektromotora sa 43 KS. Ukupni pogonski potencijal iznosi 146 KS, dok je maksimalni obrtni momenat 264 Nm. Kao skladište i izvor električne energije koriste se litijum polimerske baterije kapaciteta 1,56 kWh, koje su ugrađene ispod zadnjih sjedišta. Pogon je izveden na prednje točkove, a za prenos snage je namijenjen šestostepeni automatski mjenjač sa duplim kvačilom. Korejci navode da ovako motorizovan Niro na 100 km prosječno potroši 4,7 litara benzina.

Datum objave: 06/05/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook