Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Prvi potpuno električni model 2028. godine?

Lamborghini

Prvi potpuno električni model 2028. godine?

Proizvođač superluksuznih automobila iz Italije najavio je da će u budućnosti potpuno elektrifikovati svoju ponudu, a sada dolaze i prvi podaci o električnom modelu koji će započeti ovaj proces...

Poznato je da će tokom ove godine Lamborghini predstaviti svoj posljednji model sa isključivo SUS pogonskim sklopom. Narednih godina nadolazeći modeli će posjedovati hibridne ili priključno hibridne pogone, sve do potpunog prelaska na električna vozila. Međutim trenutno nije poznato kada će se potpuni prelazak tačno desiti, mada najnovije glasine govore da bi prvi isključivo električni automobil mogao da bude predstavljen 2028. godine. Do sada nije bilo nikakvog govora o ovom modelu iz kompanije ali u razgovoru za jedan britanski magazin izvršni direktor brenda Stephan Winkelmann rekao je: "Kada je riječ o prvom potpuno električnom automobilu, jasno je da je naš pristup jasan i razborit! Jasno jer kažemo: 'Da, elektrifikacija je dio naše budućnosti'. I oprezni jer kažemo: 'To je potpuno nov automobil: četvrti model. To je segment u kojem nismo bili decenijama ako govorimo o 2+2 rasporedu sjedišta ili četverosjedu, možda i sa većim odstojanjem od tla.'"

 

 

 

 

 


Prema riječima izvršnog direktora brenda električni automobil ući će u ranu razvojnu fazu kasnije ove godine i to je vrijeme kada će se odlučiti o konačnom konceptu i filozofiji dizajna. Na ovu temu Winkelmann je dodao: "Napreduje u smislu da ove godine odlučujemo o tome kakav će to tip automobila biti, i to ne samo zapremine, cijene i stil karoserije, već i mnogo više o sadržaju automobila. Ako sve bude u skladu s tim, projekat ćemo započeti do kraja ove godine."

Datum objave: 26/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook