Naslovna > Automobili > BMW > iX > Prvi prijeđen milion isporučenih e-vozila

BMW

Prvi prijeđen milion isporučenih e-vozila

Bavarci su ostvarili jedan milion prodaja modela sa elektifikovanim pogonskim sklopovima, čime još jednom pokazuju svoju ozbiljnu namjeru ka električnoj budućnosti...

Slijedeći trendove u automobilskoj industriji koji su vezani sa smanjenje emisije štetnih gasova, bavarski proizvođač automobila prije jedne decenije počeo je sa procesom elektrifikacije svojih automobila. Dakle dekada iza nas predstavlja pravu evoluciju BMW-ovih pogonskih sklopova, iz čisto SUS varijanti, ka hibridnim, prilključno-hibridnim, te potpuno električnim verzijama. Iz godine u godinu inženjeri su radili na razvoju i proizvodnji sve efikasnijih i sve boljih elektrifikovanih pogonskih sklopova, i njima komplementarnih mehaničkih postavki. Njihov razvoj u stopu su pratile i promocije novih modela pokretanih elektrifikovanim agregatima, koji su postepeno privlačili sve veći broj kupaca.

 

 

 

 

 


Može se reći da je urađen dobar posao s obzirom da su se iz kompanije nedavno pohvalili jubilejom od 1 milion prodanih elektrifikovanih vozila, a čast da bude milioniti automobil ponio je novi BMW iX. Ovom prilikom čelnici brenda najavili su još intezivniju orijentisanost ka elektrifikaciji u budućnosti. Tako je Piter Nota, član upravnog odbora, najavio velike poduhvate za BMW u bliskoj budućnosti. “Već imamo novi cilj, a to je dva miliona prodanih elektrifikovanih automobila kroz dvije godine”, dodao je još da je BMW posebno ambiciozan povodom prodaje električnih četvorotočkaša. “Želimo da sljedeće godine udvostručimo ovogodišnji uspjeh. Do 2025. BMW grupa imaće dva miliona dostavljenih potpuno električnih automobila”, kaže Nota.

Datum objave: 08/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook