Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Prvi put u GT Line izdanju

Novitet – Kia Sorento

Prvi put u GT Line izdanju

Sa aktuelnim redizajnom Sorento je po prvi put dobio vizuelno atraktivni GT Line paket. Tu su i novi detalji u enterijeru, te novi osmostepeni automatski mjenjač.

Od 2014. godine i predstavljanja treće generacije Sorenta, Kia je na evropskom tržištu prodala oko četrdeset hiljada jedinica. To je solidan rezultat s obzirom na to da najpovoljniji model 4,78 metara dugačkog SUV-a košta 35.000 eura. Kako bi Sorento u 2018. godini održao korak sa konkurencijom Kia ga je blago redizajnirala i obogatila njegovu serijsku i dodatnu opremu sa nekim novim detaljima. Kada je riječ o vanjskim promjenama, one su minimalne. Novi model ima modernija prednja i zadnja svjetla, te drugačije stilizovane branike. Kao opcija sada se nude adaptivna glavna LED svjetla. Tu su i dvije nove karoserijske boje: Rich Espresso i Gravity Blue. Spoljašnjost Sorenta je osjvežena i sa novim dezenima alu naplataka u rasponu od 17 do 19-inča. Po prvi put do sada Sorento će se moći dobiti i sa vizuelno atraktivnim, sportskim GT Line paketom, kojeg smo do sada imali priliku vidjeti na broj manjem Sportageu, te kompaktnom Ceedu. Podsjećamo da je GT Line paket karakterističan po svjetlima za maglu sa četiri LED elementa, crvenim kočionim kliještima i karoserijskim dodacima koji automobil čine atraktivnijim i agresivnijim. U kombinaciji sa dizel motorom GT Line pozadi donosi i dvostruku hromiranu izduvnu cijev.

 

Kada je riječ o kabini, najveća promjena je novi četverokraki upravljač, koji mijenja dosadašnji trokraki. Redizajnom je osvježena i instrument tabla, a ugrađene su i nove komande klima uređaja. Tu je i najsavremeniji multimedijalni uređaj sa 8-inčnim na dodir osjetljivim ekranom, koji uključuje TomTom navigaciju i mogućnost povezivanja sa pametnim telefonima putem Android Auto i Apple CarPlay aplikacija. U Kiji tvrde da su u oblaganju enterijera upotrijebili više kvalitetnije, mekane plastike, odnosno da su kupcima ponudili nove dezene kožnih presvlaka. Ljubiteljima dobrog zvuka Kia je ponudila Harman Kardon audio sistem sa deset zvučnika, snage 640 W. Novi Sorento je opremljen najsavremenijim sigurnosnim i sistemima asistencije vozaču. Inteligentna elektronika ima mogućnost prepoznavanja umora kod vozača, nakon čega mu daje zvučna i vizuelna upozorenja da treba odmor. Vozaču pomažu i automatski podesiva svjetla, te sistemi za održavanje pravca u traci i nadzor vozila u mrtvom uglu. Najveća novost u pogledu pogona je uvođenje novog osmostepenog automatskog mjenjača (mijenja šestostepeni), koji će se u Evropi uparivati sa 2,2-litarskim CRDI dizelašem sa 200 KS. Novi mjenjač omogućava uglađeniju vožnju, bolja ubrzanja i međuubrzanja, uz manju prosječnu potrošnju. 

Datum objave: 01/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook