Naslovna > Vijesti > Prvo mjesto za Arsha u Rovinju

Red Bull Air Race

Prvo mjesto za Arsha u Rovinju

Repriza od prošle godine se ponovila, jer je najbolje vrijeme u Rovinju, na trećoj ovosezonskoj trci šampionata, ostvario je Austrijanac Hannes Arch. Drugi je bio vrhunski češki pilot Martin Šonka, dok je treću poziciju zauzeo Matt Hall ...

Kao i prošle godine, utrka u zaljevu Valdibora obilovala je neizvjesnošću i uzbuđenjem, te na kraju okončala vladavinu Paula Bonhommea, koji je slavio na dvije prethodne utrke ove godine. No, iako je bio silno brz i na istarskom nebu, Bonhomme je ispao u drugoj nokaut rundi, zahvaljujući tehničkoj greški pri vertikalnom okretu, zbog koje je završio tek na osmom mjestu.

 

Do trijumfa je stigao isti čovjek kao i 2014. godine. Hannes Arch bio je prvi kada je bilo najvažnije i zasluženo odnio 12 bodova nakon svoje desete pobjede u karijeri, a bilo mu je to i 20. pobjedničko postolje u utrkama Red Bull Air Racea. U nokaut rundi 47-godišnji Austrijanac je prošao Besenyea i Lamba, te s vremenom od 54.012 s, za samo sedam desetinki iza sebe ostavio najveće iznenađenje utrke, Martina Šonku.

 

Iznenađenje dana pripalo je Šonki. Češki pilot nije imao nijedan osvojeni bod ove sezone, no u Rovinju je fantastično jurio tokom cijelog vikenda, te na kraju iskoristio lakše protivnike na putu do finala. Zauzeo je drugo mjesto, kao i u Spielbergu na završnici prošle sezone. Izgubio je od Archa rekordno malom razlikom u historijii utrka Svjetskog prvenstva, a bio mu je to najbolji plasman u karijeri.

 

Matt Hall imao je veliku priliku po prvi put pobijediti, no nije uspio. Nakon drugih mjesta u Abu Dhabiju i Chibi, bivši australski borbeni pilot ponovo se našao na pobjedničkom postolju, ali očekivao je puno više. S obzirom na to da je izgubio od Nigela Lamba, Hall je opasno visio u prvoj nokaut rundi, no provukao se kao 'sretni gubitnik'. Ključan je bio duel s Bonhommeom u sljedećoj rundi, u kojem je fantastičnim krugom natjerao velikog šampiona na pogrešku. U finalu, kad je bilo najvažnije, ipak nije pronašao prave linije i završio je iza Archa i Šonke.

 

Zadovoljan može biti i Michael Goulian. Nakon dugo vremena Amerikanac se našao u finalnoj rundi u kojoj je krenuo na 'sve ili ništa', pa je poput Bonhommea napravio tehničku pogrešku i morao prihvatiti konačno četvrto mjesto. Aktualni prvak Nigel Lamb po treći put ove sezone osvojio je peto mjesto, a bodove su još uzeli Dolderer, McLoed i Bonhomme. Britanac je osvojio tek jedan bod, dopustivši Hallu da ga dostigne u ukupnom poretku. Arch se pobjedom približio obojici na osam bodova zaostatka. Sljedeća utrka uzbudljivog Svjetskog prvenstva Red Bull Air Racea vozi se 4. i 5. jula u Budimpešti.


Rovinj, Red Bull Air Race, rezultati utrke:


1 Hannes Arch (AUT) 54.012
2 Martin Šonka (ČEŠ) 54.083
3 Matt Hall (AUS) 54.160
4 Michael Goulian (SAD) DNF
------------------------
5 Nigel Lamb (VB) 53.964
6 Matthias Dolderer (NJEM) 55.635
7 Pete McLoed (KAN) 55.888
8. Paul Bonhomme (VB) DNF
------------------------
9 Nicolas Ivanoff (FRA) 55.449
10 Yoshihide Muroya (JPN) 56.787
11 Kirby Chambliss (SAD) 58.886
12 Peter Besenyei (MAĐ) 59.516
13 Juan Velarde (ŠPA) 59.765
14 Francois Le Vot (FRA) 1:02.068

Ukupni poredak Svjetskog prvenstva:


1 Bonhomme (VB) 25
2 Hall (AUS) 25
3 Arch (AUT) 17
4 Lamb (AUS) 12
5 Dolderer (NJEM) 10
 

Datum objave: 02/06/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook