Naslovna > Automobili > Volvo > XC90 > Skandinavska lifestyle vizija

Volvo – Concept Coupe

Skandinavska lifestyle vizija

Sa konceptom elegantnog kupea Volvo najavljuje novi XC90, koji dolazi početkom 2014. godine...

Nakon konceptnih modela You i Universe, koji su 2011. godine predstavljeni kao Volvovo viđenje luksuznih limuzina budućnosti sa četvero i petero vrata, ponuđena nam je i vizija raskošnog kupea. Šveđani su atraktivnim konceptima utabali teren za dolazak nasljednika aktuelnog S80, koji se u manje-više neizmijenjenoj formi proizvodi još od 2006. godine, ali i ostalih kućnih modela poput SUV-a XC90.

 

Za dizajn Coupe Concepta u Volvu kažu da je duboko prožet skandinavskim lajfstajlom, koji se pritom snažno oslanja na prošlost švedskog proizvođača automobila i njegov legendarni kupe iz šezdesetih godina prošlog vijeka - P1800. Prvi serijski Volvo automobil, na kojem bi trebao oživjeti novi kućni dizajn, biće druga generacija reprezenativnog SUV-a XC90, čiji dolazak se očekuje početkom 2014. godine.

 

„Concept Coupe nije futuristički automobil iz snova, već spoj novih dizajnerskih rješenja i modernih proporcija, koje će oživjeti sa novim XC90 modelom. Mada je riječ o koncepcijski različitim automobilima, već sada se može naslutiti koliko će XC90 biti uzbudljiviji i elegantniji kao pojava“, poručio je Thomas Ingelaht, viši potpredsjednik Volvo dizajn odjela.

 

On je dodao da novi dizajn prate i drugačiji koncepcijski detalji, koji podrazumijevaju da će Volvo modeli budućnosti imati kraće prevjese karoserije, sa osjetno većim razmakom između instrument table i prednje osovine. Takav pristup trebao bi donijeti veći nivo sigurnosti i bolju zaštitu kabine, što je jedan od prioriteta na kojem se osam i po decenija zasniva razvoj svih Volvo modela. Vizuelni utisak koji ostavlja koncept naglašen je i novim DRL svjetlima, koja posebno ističu novu masku hladnjaka.   

 

„Mada ima veoma moderno naličje, Coupe Concept jasno stavlja do znanja da iza njega stoji 85 godina Volvo baštine. Ponuđeno rješenje maske hladnjaka nije konačno, ali je veoma blizu rješenja, koje ćemo predstaviti na novom XC90“, rekao je Thomas Ingelaht.

 

U inovativnom stilu dizajniran je i enterijer vozila, sa mnoštvom savremenih multimedijalnih rješenja i elegantnim detaljima, poput kristalne ručice mjenjača. Većina upravljačkih funkcija objedinjena je na velikom centralnom ekranu osjetljivom na dodir, a svoje mjesto u kabini su našle drvene obloge i kvalitetne kožne presvlake. Za pogon je namijenjena hibridna koncepcija četverocilindričnog turbo benzinskog agregata iz Drive-E game i elektromotora, zajedničkog pogonskog potencijala od 400 KS i 600 Nm. 

 

Datum objave: 14/10/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook