Naslovna > Auto moto sport > Šonka najbolji u dramatičnoj završnici

Red Bull Air Race Kazan

Šonka najbolji u dramatičnoj završnici

Nakon prvog mjesta u Budimpešti češki pilot Martin Šonka je trijumfovao i u Kazanu. U nevjerovatno uzbudljivoj završinici do pobjede je došao sa samo 115 stotinki prednosti ispred trenuto vodećeg u generalnom plasmanu, Amerikanca Michaela Gouliana...

Posljednja trka Red Bull Air Race šampionata koja je vožena u Kazanu, glavnom gradu ruske Republike Tatarstan, donijela je pregršt uzbuđenja i veliku pobjedu češkog pilota Martina Šonke. Sa drugim ovosezonskim uzastopnim trijumfom, a prvi je podsjećamo bio u Budimpešti, Šonka se sa treće popeo do druge pozicije u generalnom poretku i tako potvrdio kandidaturu za titulu šampiona. Podsjećamo da su do kraja sezone ostale još tri trke. Na najvišu poziciju osim njega pretenduju još dva ove sezone odlična pilota, trenutno vodeći Amerikanac Michael Goulian, te trećeplasirani Australac Matt Hall, koji je u Kazanu osvojio tek sedmo mjesto i sa samo četiri nova boda pao za dva mjesta u generalnom poretku.
- Ovo je definitivno bila jedna od najtežih trka koju sam imao u okviru Red Bull Air Race šampionata. Tim i ja smo se borili praktično sa nebrojeno mnogo problema tokom čitavog vikenda. Na kraju, zbog svega toga što naši obožavaoci nisu imali priliku vide, a što se dešavalo na sceni i iza nje, ova pobjeda nam djeluje nevjerovatno. Mada smo izborili veliki trijumf ja sam već u mislima okrenut ka sljedećoj trci koja se vozi polovinom septembra u Austriji. Ako želim da prestignem Gouliana moram biti potpuno fokusiran, jer vrhunski pilot poput njega zna da iskoristi svaku, pa i najmanju grešku protivnika – kazao je Martin Šonka.
Riječi hvale za svog protivnika imao je i trenutno prvoplasirani u generalnom plasmanu, američki pilot Michael Goulian, kojeg je Šonka u Kazanu nadmašio u finalu.
- Fenomenalan je osjećaj letjeti u Kazanu. Nije lako izgubiti u finalu sa razlikom od samo 115 stotinki, ali Šonka je danas još jednom pokazao da je u vrhunskoj formi i mora mu se čestitati. Mada sam bio na korak od drugog ovosezonskog trijumfa, nisam nezadovoljan, jer sam na svih pet trka bio na pobjedničkom postolju, a ta standardnost u formi i rezultatima mi je i obezbijedila trenutnu prvu poziciju na tabeli. Razlika između drugoplasiranog dvojca Šonka-Mat Hall je samo šest poena, a to znači grčevitu borbu u naredne tri trke – poručio je Goulian, koji ističe da je siguran u svoje i mogućnosti njegovog tima.
Treće mjesto u Rusiji osvojio je prošlogodišnji pobjednik iz Kazana, Goulianov sunarodnik Kirby Chambliss kojem je druga pozicija izmakla za 66 stotinki.
- Konstantno sam podizao formu i raspoloženje tokom vikenda i veoma sam srećan ostarenim rezultatom. Biti 0,1 sekundu sporiji od prvoplasiranog znači da smo danas imali superuzbudljivu trku, u kojoj su tri pilota sa pobjedničkog postolja dala najbolje od sebe, a da je njihov raspored na njemu izrežirala sreća. Danas smo dali sve od sebe i ostvareni rezultat nam je najbolja nagrada za taj trud. Mada sam trenutno sedmi u generalnom poretku sa 19 bodova, nisam odustao od borbe za pobjedničko postolje i naslov – kazao je Chambliss.
Sljedeću priliku da pokaže svoje letačke sposobnosti 58-godišnji Chambliss inače dvostruki Red Bull Air Race šampion iz sezona 2004. i 2006. imaće već polovinom septembra, kada će austrijski grad Wiener Neustadtu, po prvi put ugostiti najbrže pilote današnjice.


Poredak pilota Kazan 2018.

Mjesto Pilot Bod
1.  Martin Šonka (CZE) 15
2.  Michael Goulian (SAD) 12
3.  Kirby Chambliss (SAD) 9
4.  Juan Velarde (ESP) 7
5.  Ben Murphy (GBR) 6
6.  François Le Vot (FRA) 5
7.  Matt Hall (AUS)
4
8.  Yoshihide Muroya (JPN) 3


Generalni poredak Red Bull Air Race šampionata

Mjesto Pilot Bod
1. Michael Goulian (SAD) 55
2. Martin Šonka (CZE) 49
3. Matt Hall (AUS) 49
4. Mika Brageot (FRA) 27
5. Yoshihide Muroya (JPN) 22
6. François Le Vot (FRA) 20
7. Kirby Chambliss (SAD) 19
8. Juan Velarde (ESP) 16


 

Datum objave: 22/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook