Naslovna > Auto moto sport > Šonkina majstorija iznad Dunava

Red Bull Air Race Budimpešta

Šonkina majstorija iznad Dunava

Sa prvom ovosezonskom i trećom pobjedom u karijeri, četrdesetogodišnji češki pilot Martin Šonka na noge je digao 135.000 gledalaca u Budimpešti, među kojima je bio veliki broj njegovih veselih sunarodnika…

Četvrta ovosezonska trka Red Bull Air Race šampionata vožena je u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti. Na obalama Dunava po oblačnom, ali za gledanje veoma prijatnom vremenu pojavilo se čak 135.000 odlično rasploženih gledalaca, koji su uživali u nebeskim vratolomijama najbržih i najspretnijih sportskih pilota današnjice. Nakon dvije vezane pobjede u Francuskoj i Japanu, sa teretom najvećeg favorita u Mađarskoj se morao izboriti Australac Matt Hall. Visoka očekivanja je imao i američki pilot Michael Goulian, koji je u Budimpeštu došao sa istim brojem bodova kao i prvoplasirani Hall, zahvaljujući pobjedi na otvaranju sezone u Abu Dhabiju, drugom mjestu u Japanu i trećem u Francuskoj. Mada je u katastrofalnoj formi ove sezone, te ima samo 10 bodova, dobrom rezultatu na nebu iznad Dunava potajno se nadao i prošlogodišnji pobjednik iz Amerike, Kirby Chambliss.

 

I kako to u sportu sa puno favorita obično biva, u prvom planu našli su se piloti iz drugog plana. Najviše spretnosti i znanja, ali i pilotske sreće ove godine u Mađarskoj imao je češki pilot Martin Šonka, koji je došao do fantastične pobjede u Budimpešti sa vremenom 57.502 sekundi! Najbliži do najbržeg je bio francuski pilot Mika Brageot, koji je za Šonkom na kraju imao zaostatak od samo 347 stotinki. Iza njih su se plasirala dva „favorita“, Matt Hall na trećem i Michael Goulian na četvrtom mjestu. Bio je to veoma uzbudljiv i interesantan vikend, u kojem je viđeno mnogo odličnih duela, a treba naglasiti da je pobjednički trojac odvezao trku bez ijednog kaznenog poena i dotaknutog pilona. Pogled sa vrha podijuma je prelijep. Obožavam taj osjećaj. Ovo je bila veoma važna trka za mene i moj tim, jer smo na sredini sezone. Da sada nisam uhvatio priključak sa vodećim dvojcem kojeg čine Hall i Goulian mislim da bi u nastavku senzone moje šanse za to bile ravne čudu.

Sportska sreća nas je zaobišla na dosadašnje tri trke zbog čega sam do Budimpešte osvojio samo 19 bodova. Sa današnjih 15 moje ambicije da do kraja šampionata mogu stići do titule su postale puno realnije. Naš uspjeh u Mađarskoj je tim značajniji, jer smo neposredno pred trku odradili „generalku motora“ i promijenili svih šest cilindara. Bio je to veliki posao za moj tim, a najbolja nagrada je ova pobjeda koja nam je tim draža, jer smo ju proslavili u društvu velikog broja naših vjernih navijača koji su došli da nas bodre u Budimpešti – rekao je pobjednik trke Martin Šonka. Razloga za optimizam je imao i drugoplasirani Mika Brageot, kojem je pobjeda izmakla za „trptaj oka“.Mada je razlika između mene i Šonke na kraju minimalna, zadovoljan sam današnjim nastupom. Naš cilj je bio da se danas plasiramo među četiri najbolja pilota, jer smo na prve tri trke ispali još u ranoj fazi takmičenja. Cilj je ostvaren, a sve što smo uradili preko toga je odličan rezultat.

Zbog te činjenice danas se osjećam veoma dobro i nadam se da ćemo u ovom visokom ritmu ostati i na narednim trkama – poručio je Brageot.Vodeći pilot u šampionatu do Mađarske i jedini pilot sa dvije pobjede u ovoj sezoni, trećeplasirani Australac Matt Hall takođe je imao osmijeh na licu. Iza nas je veoma stresan vikend. Ako pogledam unazad i saberem sve pehove koji su nas zadesili, onda je treće mjesto odličan rezultat sa kojim moramo biti zadovoljni. Najgori mi je bio problem sa motorom, koji jednostavno nije radio kako treba pa sam letio rutinski i sa puno rezerve. Ono što je najbitnije osvojio sam devet dragocjenih bodova i završio ispred Gouliana, te napravio kakvu-takvu prednost pred sljedeću trku – kazao je Hall, koji s puno optimizma dočekuje nastavak šampionata i sljedeću trku koja se vozi 25. i 26. avgusta u ruskom Kazanu. Nakon toga sljedeće okupljanje najbržih pilota današnjice je zakazano za 15. i 16. septembar u Austriji.

 

 

Poredak vozača Budimpešta 2018.

 

Mjesto

Pilot

Bod

  1.  

Martin Šonka (CZE)

15

  1.  

Mika Brageot (FRA)

12

  1.  

Matt Hall (AUS)

9

  1.  

Michael Goulian (USA)

7

  1.  

François Le Vot (FRA)

6

  1.  

Cristian Bolton (CHI)

5

  1.  

Nicolas Ivanoff (FRA)

4

  1.  

Ben Murphy (GBR)

3

 

 

Generalni poredak Red Bull Air Race šampionata

 

Mjesto

Pilot

Bod

1.

Matt Hall (AUS)

45

2.

Michael Goulian (USA)

43

3.

Martin Šonka (CZE)

34

4.

Mika Brageot (FRA)

27

5.

Yoshihide Muroya (JPN)

19

6.

Matthias Dolderer

15

7.

François Le Vot (FRA)

15

8.

Pete McLeod (CAN)

11

 

 

Datum objave: 25/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook