Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > G klasa > Specijal za samo 200 srećnika

Mercedes-Benz G-Klasa Edition 550

Specijal za samo 200 srećnika

Mercedes je na društvenoj mreži Facebook najavio dolazak specijalnog izdanja G-Klase pod nazivom Edition 550, koje će pored ekskluzivnih boja, buduće kupce najviše obradovati sa raskošnim enterijerom...

Mercedes-Benz G-Klasa Edition 550 novo je specijalno izdanje robusnog njemačkog SUV-a koji stiže u Sjedinjene Države, gdje će se prodavati samo njih 200. Moćna verzija terenca dostupna je u tri fantastične boje: Jupiter Red, Arabian Grey i Moonlight White, koja je i ujedno najsvježija kada je u pitanju Mercedesova paleta boja. Ovo specijalno izdanje dobija i potpuno novi znak, na kojem je prikazana silueta G-Klasa, kako se penje na planinu. U unutrašnjosti Edition 550 dolazi sa presvkalom od dvobojne Nappa kože sa dijamantskim šavovima. Ovo po mnogo čemu posebno izdanje i karbonske dodatke kako bi se ekskluzivnost dodatno podigla na viši nivo.

 

 

 

Kao baza ovog izdanja iskorišten je model G550. Dakle, riječ je o modelu koji ispod poklopca motora krije 4.0-litarski  twin turbo V8 agregat koji razvija 416 KS i 610 Nm obrtnog momenta. Snaga se na točkove prenosi devetostepenog automatskog mjenjača, a za ubrzanje od 0-100 km/h potrebno mu je 5.6 sekundi. Jedine trenutno dostupne informacije o Edition 550 modelu došle su putem Facebook stranice Mercedes-Benz USA, pa samim tim nije poznato mnogo detalja. Proizvođač je na slatkim mukama kada je u pitanju robusni SUV, jer je potražnja toliko velika da zapravo predstavlja problem kada su u pitanju isporuke, zbog aktuelnih nedaća u proizvodnji u cijeloj auto-industriji.

 

Kompanija je tako zabilježila novi globalni rekord u 2021. godini sa 41,174 isporuke, a posebna zainteresovanost zabilježena je Sjedinjenim Državama gdje je u odnosu na godinu ranije, zabilježen rast prodaje od 10.4%. Kada je u pitanju aktuelna G-Klasa, Mercedes uveliko radi na redizajnu, ali ne treba ovdje očekivati velike promjene. Mnogo veća promjena mogla bi se dogoditi 2024. godine, kada bi svjetlo dana mogla ugledati potpuno električna G-Klasa, nastala iz ranije predstavljenog koncepta EQG. Glavna promjena svakako će se dogoditi u pogonskom pogledu, dok će sa druge strane dizajn zadržati ,,kockastu“ formu, zbog koje je ovaj model oduvijek i bio prepoznatljiv.

Datum objave: 02/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook