Naslovna > Automobili > Fiat > 500 > Spoj iskustva Starog i Novog kontinenta

FCA grupacija u BiH

Spoj iskustva Starog i Novog kontinenta

Italijanski Fiat, koji se od 2009. godine nalazi u strateškom partnerstvu sa američkim Chryslerom i sa kojim danas zajedno čini jednog od najvećih proizvođača automobila na svijetu - FCA grupaciju, od 2011. godine zvanično je prisutan i na našem tržištu...

 

Podsjećamo da je ovlašteni prodavac i serviser brendova Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Lancia i Jeep za bh. tržište kompanija Marketauto iz Laktaša, u čijem sastavu od 2015. godine posluje i preduzeće ACI Sarajevo (Auto Centar Italy). Sarajevski ogranak FCA grupe u svom sastavu ima najsavremenije opremljeni i po aktuelnim standardima stilizovani prodajno-servisni centar, u okviru kojeg domaći poštovaoci i ljubitelji brendova Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Lancia i Jeep mogu da dobiju kompletnu uslugu, koja podrazumjeva kupovinu i prodaju novih vozila i njihovo servisiranje. Prodajno-servisni centar se prostire na površini od 1.400 m2, od čega je 700 m2 izdvojeno za izložbeni salon u kojima zainteresovani kupci i klijenti mogu da razgledaju vozila iz ponude FCA grupacije. Klijentima je na raspolaganju i najsavremenija servisna podrška za njihova vozila, koja je podržana sa stručnim i školovanim kadrovima, čije sposobnosti i znanja se konstantno usavršavaju i nadograđuju kroz različite vidove stručnih predavanja. Kako bi se omogućio kvalitetan i brz rad servisa ACI Sarajevo ima i adekvatan lager rezervnih dijelova, ali i mogućnost brze nabavke svega što je neophodno da bi se bilo koje vozilo iz programa FCA Grupe servisiralo.

 

 

U okviru FCA grupe danas nalaze sledeći automobilski brendovi: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Mopar, Maserati, SRT i RAM. Ovdje treba napomenuti da je slavni Ferrari posluje kao nezavisna kompanija, ali je povezano lice u odnosu na FCA. U ponudi putničkih vozila brenda Fiat kupcima i klijentima su dostupni modeli iz serije 500, koja obuhvata modele 500C, 500X City i Off Road Look, zatim modeli Tipo, Panda i sada već legendarni Punto. Iz asortimana brenda Alfa Romeo na raspolaganju su elegantni modeli Giulia i Giulietta, SUV Stelvio i kompaktni gradski automobil MiTo. U okviru grupe je i Fiat Professional filijala, koja je zadužena za razvoj i proizvodnju komercijalnih vozila, koja se na američkom tržištu prodaju u sastavu brenda RAM. Kompanija Marketauto i ACI Sarajevo u svom asortimanu nude teretna i putnička vozila italijanskog Iveca, koji predstavlja samostalan brend. Podsjećamo da Iveco danas u svom asortimanu proizvoda ima široku platu kamiona, odnosno teretnih i putničkih kombi vozila, koja su na bh. tržištu veoma popularna, jer dolaze na izdržljivim kamionskim šasijama.

 

 

Legendarni Jeep

Jedan od pojedinačno najzanimljivijih brendova, koji se nalaze u sastavu FCA grupacije, a dostupni su bh. kupcima preko Marketauta i ACI Sarajevo, je američki Jeep koji u svom asortimanu ima bogatu ponudu crossover i čistokrvnih terenskih vozila. Jedini Jeepov “evropski” model koji se proizvodi u Italiji je ujedno i najmanji Renegade, koji je dostupan sa prednjim ili 4x4 pogonom, odnosno kao standardni i Trailhawk off-road model. Iznad njega u ponudi su Compas, zatim Cherokee i najreprezentativniji Jeepov model Grand Cherokee, koji predstavlja spoj premijum izrade, prvoklasnog luksuza i vrhunskih off-road sposobnosti. Kao kategorija za sebe u gami američkog proizvođača izdvaja se legendardni Wrangler, koji je dostupan kao model sa troje i petoro vrata, sa metalnim, tvrdim plastičnim ili platnenim krovom i veoma efikasnim 4x4 pogonom. Jeepov modelski asortiman je jedinstven i prava je šteta što su svi njegovi modeli, osim Renegadea, prilikom uvoza u BiH opterećeni velikim carinskih izdavanjima, kojih su oslobođeni njegovi direktni konkurenti. Ova činjenica koči ozbiljniju afirmaciju Jeepa u našoj zemlji, jer značajno opterećuje cijenu ovih vozila, koja su na osnovu svega onoga što nude u samom vrhu klasa u kojima nastupaju.

 

 

 

Datum objave: 19/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook