Naslovna > Automobili > Škoda > Enyaq > Spoj umjetnosti i moderne tehnologije

Škoda Enyaq iV

Spoj umjetnosti i moderne tehnologije

Škoda nastavlja da animira tržište teaserima svog prvog električnog SUV modela....

Pripreme za svečano predstavljanje modela Enyaq iV zakazane za 1. septembar ove godine u Pragu su u punom jeku, a češki prozvođač je iskoristio priliku da se „pohvali“ dizajnom i rješenjima svetlosnih grupa na ovom električnom prvencu. Škoda se po svemu sudeći naročito ponosi prednjim heksagonalnim svjetlosnim grupama modela Enyaq iV, koja sadrže full-LED matrix tehnologiju. Ove svjetlosne grupe su upotpunjene „fino iscrtanim dnevnim svjetlima sa suptilnim trepavicama“ koja stvaraju još dinamičniji vizuelni efekat.

 

 

 

Proizvođač ističe kako su navedene svjetlosne grupe inspirisane bogatom tradicijom čuvene umjetnosti Bohemia kristala. Ovaj stil je posebno vidljiv na stražnjim svjetlosnim grupama, koja prema riječima stručnjaka odlukuju „preciznim linijama, geometrijskim rasporedom i izuzetno jasnim staklenim površinama kako bi se stvorio „promjenjivi efekat“. Većina tehnoloških inovacija je omogućena zahvaljujući korištenju modularne MEB platforme, koju češki proizvođač koristi po prvi put.

 

 

 

 

 

Proizvodni model Enyaqa iV će imati dužinu od 4.648 mm, širinu od 1.777 mm i visinu od 1.618 mm sa međuosovinskim razmakom od 2.765 mm. Iako nije masivan proporcijama, zahvaljujući inteligentnim rješenjima zapremina prtljažnog prostora će iznositi 585 litara. Kao i njegov „rođak“ VW ID.4, Enyaq iV će biti pogonjen sa jednim ili dva elektromotora. Ulazna varijanta sa pogonom na zadnje točkove će raspolagati autonomijom od 500 kilometara, dok će verzija sa dva elektromotora će moći preći 460 kilometara, ali će postizati ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 6,2 sekunde.

Datum objave: 20/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook