Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > CLS > Sportski izgled i veća individualizacija

Mercedes-Benz CLS

Sportski izgled i veća individualizacija

Mercedes-Benz je predstavio redizajnirano izdanje sportsko-luksuznog CLS-a, koji stiže u aprilu 2021. godine, a donosi izoštren dizajn, unaprijeđen enterijer i efikasne pogonske jedinice...

Kao coupé, zajedno sa roadster i kabriolet modelima, CLS pripada kategoriji “dream cars” (vozila iz snova) brenda Mercedes-Benz. Do danas, kupcima širom svijeta je prodato više od 4 miliona primjeraka, uključujući i više od 450,000 CLS modela od lansiranja prve generacije 2004. godine. Kina je bila najveće tržište za CLS Coupé u 2020. godini, a slijede tržišta Južne Koreje, SAD i Nemačke. Razlog koji kupci najčešće navode za kupovinu CLS-a jeste njegov dizajn: sportski duh je pravi luksuz u ovom segmentu.

 

 


Sada, CLS pokazuje još sportskiji izgled. Ulazni model sa AVANTGARDE eksterijerom kao standardnom opcijom ima nov prednji branik sa upečatljivim usisnicima za vazduh, dvije ukrasne lajsne sa strane i sa prednjim razdjelnikom u hrom srebrnoj boji. Zadnji branik posjeduje umetak u crnoj boji sa izgledom difuzora kao i lajsnu u hrom srebrnoj boji. Dostupna su dva nova izgleda 19-to inčnih točkova od lake legure: sa 5 duplih kraka ili sa višestrukim kracima. Ukoliko je CLS opremljen AMG Line paketom opreme, sportski duh je dodatno naglašen. Ovaj paket uključuje AMG-specifični prednji branik sa “A-krilom”, prednji spojler u hrom srebrnoj boji, sportski prepoznatljivi usisnici vazduha sa vertikalnim rešetkama i aerodinamički oblikovane usmjerivače vazduha (tzv. “flicks”) u crnoj boji visokog sjaja. Ostale karakteristike uključuju AMG oblogu pragova sa bočne strane i AMG spojler na poklopcu prtljažnika. U kombinaciji sa AMG line paketom, dvije nove boje se mogu izabrati za 20-inčne točkove od lakih legura s viskom sjajem u dvobojnom izgledu: termolit siva ili crna u visokom sjaju.


Svi modeli sa AVANTGARDE ili AMG line paketima opreme dobijaju novu rešetku hladnjaka. Posebne karakteristike ove rešetke su Mercedes-Benz uzorak (trodimenzionalni obrazac sa znakom sa hrom-sjajnim površinama), rešetka u crnoj boji visokog sjaja sa hromiranim uloškom i integrisana Mercedes-ova zvijezda. Nova boja za CLS je “spectral” plava metalik.


Pored prepoznatljive spoljašnjosti, poboljšana je i unutrašnjost. Dvije nove obloge, uključujući i centralnu konzolu, dostupne su u smeđem orahu i sivom drvetu visokog sjaja. Paleta presvlaka kožnih sjedišta takođe je proširena: dvije nove kombinacije boja su neva siva/magma siva i sienna braon/crna. Kao dio unapređenja, CLS dobija redizajnirani, multifunkcionalni upravljač u nappa koži. Kraci upravljača su u crnoj boji visokog sjaja sa srebrnim hromiranim okvirom, papučice na upravljaču su u hrom srebrnoj boji.

 

 


Čak 250 stručnjaka kompanije Mercedes-Benz designo u Sindelfingenu mogu po želji transformisati CLS-a u vrlo personalizovano vozilo. Izbor je takođe povećan za ove posebne opcije: novi su, na primjer, specijalni lakovi jupiter crveni, kašmir bijeli magno i smaragdno zeleni. Oni su dostupni za sve verzije opreme. Dvobojni “designo” enterijer sa eskluzivnom napa kožom je sada dostupan u 5 novih kombinacija: klasična crvena/crna, “saddle” braon/crna, tartufo braon/crna, tamnobela/crna I “jahta” plava/crvna.


Pored poznatih benzinskih motora, CLS 300 d 4MATIC predstavljen marta 2021. godine (kombinovana potrošnja goriva 5.8-5.5 l/100 km; kombinovana CO2 emisija 153-144 g/km) ima blagi hibridni pogonski sistem. Njegov dizel motor sa četiri cilindra (OM 654 M) dolazi sa integrisanim starter-generatorom druge generacije i 48-volnim električnim sistemom. Snaga je 195 kW plus 15 kW električnog pojačanja. Rekuperacija energije i sposobnost "jedrenja" sa ugašenim motorom čine ovaj pogon vrlo efikasnim. Elektrifikacija takođe omogućava upotrebu električnog kompresora rashladnog sredstva za sistem klimatizacije. Dio asortimana je i dalje četvoro-cilindarski dizel motor bez ISG u modelu CLS 220 d (kombinovana potrošnja goriva 5.1-4.8 l/100 km; kombinovana CO2 emisija 135-128 g/km).


Mercedes-AMG je unaprijedio sportski, vrhunski model sa brojnim vizuelnim karakteristikama i atraktivnim paketima opreme. Standardne inovacije na modelu CLS 53 4MATIC+ uključuju redizajnirani prednji dio sa sportskim AMG branikom u obliku A-krila sa crnim otvorima i vidljivim vazdušnim zavjesama, kao i sa AMG specifičnom rešetkom hladnjaka sa vertikalnim šipkama. Okruženje okvira vjetrobranskog stakla je napravljeno od poliranog aluminijuma ili, u kombinaciji sa Night paketom, u crnoj boji visokog sjaja. CLS 53 4MATIC+ kombinuje snagu od 320 kW (435 kS) sa sportskim stilom i visokom efikasnošću. Planirano je samo 300 jedinica nove limitirane serije. Za lakiranje, kupac može birati između bijelog magno kašmira i sivog magno selenit boje. Iznad bočnih tragova su trkačke linije. Na Edition modelu u kašmir bijeloj magno boji, one su u tamno sivom metalik sjaju. Ukoliko je CLS u selenit sivoj magno sivoj boji, ove linije su crnog nemetalnog sjaja. Obe varijante linija su istaknute crvenim nemetalik sjajem.

Datum objave: 07/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook