Naslovna > Vijesti > Spreman da pokori Arktik

Rusko čudo od vozila

Spreman da pokori Arktik

Rusija je kreirala "čudo od vozila“, multifunkcionalni terenac, koji efikasno savladava najteže dijelove terena, saopštili su predstavnici kompanije koja je zadužena za konstrukciju vozila...

Novi terenci postaće nezamjenjivi pomoćnici u pokoravanju Arktika. Njegova invazija na Arktik, prema testiranjima koja su dosad napravljena, biće i više nego uspješna.U januaru 2020. se pokreće serijska proizvodnja novog Sherpa 10x10, koji je prilagođen uslovima na Arktiku, poručili su iz eksperimentalnog odjeljenja kompanije Sherpiz, Sankt Petersburga, a prvo predstavljenje u javnosti je bilo u oktobru u Torontu.

 

Značaj ovog terenca leži i u tome što je na zadnju platformu sa šest točkova moguće dodati stambeni ili medicinski modul, transportnu jedinicu, elektranu, kao i malu bušilicu. Prethodni test je mašina uspješno prošla, i to na potezu od Arhangelska do Anadira, 10.000 kilometara. Glavna prednost vozila je sposobnost da prevaziđe najizazovnije dijelove terena. Primjera radi, mašina je pod punim opterećenjem u stanju da izađe iz nezaleđenog dijela rijeke na led. Na bespuću dostiže maksimalnu brzinu od 35 kilometara na sat, a na otvorenoj vodi — šest kilometara na sat.

 

Datum objave: 16/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook