Naslovna > Automobili > Subaru > BRZ > Stara škola u novom ruhu

Subaru BRZ

Stara škola u novom ruhu

Konačno je predstavljena druga generacija BRZ modela koja sa manuelnim mjenjačem i pogonom na zadnje točkove podsjeća na staru školu...

Subaru je i zvanično predstavio potpuno novi BRZ. I druga generacija ovog sportskog coupea zadržava karakter prethodnika te ima namjeru pomesti račune konkurentnim modelima kao što su Mazda MX5, BMW serije 2 i Audi TT. U pogledu dizajna, novi BRZ je doživio jasnu evoluciju u odnosu na prethodnika, osnovna silueta je zadržana, ali posjeduje isklesaniji prednji kraj, tanja prednja svjetla i preuređen zadnji branik. BRZ je takođe izbjegao totalnu agresiju koja je karakteristična i možda previše česta kod modernih automobila, pa tako izgleda razigranije i smirenije. Pojedini elementi poput krova ili zadnjeg difuzora sa dvostrukim završetkom izduvnih cijevi, gotovo su u potpunosti identični kao kod prethodnika. U zavisnosti od nivoa opreme, kupcima će biti distupne aluminijumske felne od 17 ili 18 inča.

 

 


Enterijer novog BRZ-a dobio je značajnije izmjene. Ispred vozača postavljena je 7-inčna digitalna instrument tabla koja prikazuje sve bitne informacije u datom trenutku. Na sredini centralne konzole postavljen je 8-inčni sistem za multimediju uz koji dolazi podrška za Apple CarPlay i Android Auto aplikacije. Baš kao i kod prethodnika, kupci će dobiti par dobro ojačanih sportskih sjedišta, sportski multifunkcionalni upravljač i aluminijumske papučice.

 

 

Kako bi još više udovoljio kupcima, Subaru je za BRZ pripremio još snažniji agregat, a riječ je o 2,4-litrenom atmosferskom benzincu koji razvija 230 KS i najveći obrtni moment od 250 Nm. Motor je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, a snaga se prenosi na zadnju osovinu što će sasvim sigurno obradovati fanove. Ipak, za ljubitelje modernih sportskih automobila biće ponuđena i 6-stepena automatska transmisija. Kako navode iz Subarua, novi BRZ dolazi sa unaprijeđenom šasijom i dodatno ojačanom konstrukcijom zbog čega novi model ima za oko 50% čvršću karoseriju u odnosu na prethodnika. Podaci o ubrzanju još uvijek nisu poznati, ali je predstavljen novi sistem kontrole stabilnosti modela. Redizajnirani ovjes nudi izbor između pet različitih režima kao i potpuno gašenje kontrole proklizivanja. Novi BRZ u prodaju kreće krajem sljedeće godine.

Datum objave: 19/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook