Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Sprinter > Stari ,,šestak” odlazi u prošlost

Mercedes-Benz Sprinter

Stari ,,šestak” odlazi u prošlost

Mercedes-Benz je prikazao ažuriranu verziju Sprintera, koja dolazi naredne godine, a u odnosu na prethodnika najviše se razlikuje u pogonskom asortimanu…

Mercedes je za 2023. godinu ažurirao svoj najpoznatiji kombi kako bi ga učinio još sposobnijim, uključujući i u teškim uslovima. Revidirani Sprinter glavne izmjene donosi u pogledu pogonskih agregata jer se tu sada našao novi 2,0-litarski četverocilindrični turbodizel, dok je 3,0-litarska V6 jedinica napustila asortiman. Tako je sada četverocilindrični motor ponuđen u dvije opcije, od 168 i 208 KS. Sa druge strane četverocilindrični  2,0 benzinski motor ostaje dio pogonske ponude, te i dalje ima 188 KS. Sve verzije sada kopriste devetostepeni automatski mjenjač, umjesto ranije dostupnog sedmostepenog automatika. Iz Mercedesa poručuju da je na ovaj način smanjena potrošnja goriva.

 

 


Sprinter takođe dobija novi sistem pogona na sve točkove koji zamjenjuje 4x4 raspored. Najnovija tehnologija ima podjelu obrtnog momenta do 50% za svaku osovinu. AWD sistem dostupan je samo sa snažnijom verzijom 2,0-litrenog dizelaša. Cijene još uvijek nisu dostupne za ažurirani Sprinter, te se konkretnije cifre mogu očekivati krajem godine. Mercedes takođe razvija novu generaciju eSprintera za Sjedinjene Države, a biće ponuđena tri baterijska kapaciteta. Kompanija ulaže 50 miliona eura u svoju fabriku u Južnoj Koreji, gdje će se proizvoditi električna kombi vozila za Sjedinjene Države.

Datum objave: 09/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook