Naslovna > Automobili > Audi > E-tron > Stiže E-Tron sa naprednom aerodinamikom

Audi

Stiže E-Tron sa naprednom aerodinamikom

Iz njemačke kompanije kažu da je aerodinamika jedan od ključnih stvari za performanse električnog automobila, te se u skladu sa tim model E-Tron posjeduje tehnološka rješenja uz pomoć kojih će on moći da krstari putevima uz minimalni otpor vazduha...

Kompanija Audi 30. avgusta ove godine predstaviće svoj novi električni SUV model E-Tron koji će imati naprednu aerodinamiku i jedan poseban novitet, a to su „virtuelni“ retrovizori. Tehničari i inžinjeri ove kompanije u proteklom periodu proveli su oko 1.000 sati u „vazdrušnom tunelu“ kako bi što bolje unaprijedili aerodinamiku ovog SUV-a. Rezultat svih tih testiranja je to da je koeficijent otpora vazduha samo 0,28 što je odličan rezultat za jedno vozilo sa velikim klirensom. Zahvaljujući tome ovaj automobil  će sa jednim punjenjm moći da prijeđe i do 400 kilometara. Iz njemačke kompanije kažu da je aerodinamika jedan od ključnih stvari za performanse električnog automobila, a model E-Tron posjeduje neka tehnološka rješenja uz pomoć kojih će on moći da krstari putevima uz minimalni otpor vazduha.

 

 

Upravo iz tog razloga, među opcijama koje će biti ponuđene kupcima električnog SUV-a su i kamere umjesto bočnih retrovizora, što će se po prvi put naći na jednom automobilu. Ovaj novitet kako ga zovu u Audiju, “virtuelni” retrovizori, su dosta uži od standardnih i u kućište će biti ugrađene kamere. Model sa ovakvim retrovizorima biće dostupan na tržištu gdje je to zakonom dozvoljeno. E-Tron imaće i potpuno ravan pod, što dodatno doprinosi boljoj aerodinamici. Aluminijumski paneli štitiće litijum-jonske baterije kapaciteta 95 kilovat-sati koje se nalaze ispod poda. Za njihovu dopunu na brzom punjaču od 150 kW biće potrebno oko 30 minuta. Prodaja ovog automobila u Evropi trebala bi početi krajem ove godine. 

Datum objave: 31/05/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook