Naslovna > Automobili > Dacia > Spring Electric > Stižu nove verzije i električni model

Dacia Spring

Stižu nove verzije i električni model

Od prvog predstavljanja, naručeno je 108.000 Dacia Springa, čime je dokazano da itekako prevazilazi očekivanja kupaca. Ponuda modela u međuvremenu je proširena verzijom Cargo za poslovne kupce...

Dacia Spring predstavljen je u proljeće 2021. te je do danas privukao više od 108.000 kupaca. Uspjeh tog automobila nezaustavljivo se gradi već mjesecima, a njegov prodajni rezultat još je impresivniji uzme li se u obzir da glavninu kupaca čine privatni kupci. Godine 2022. Spring je prodan u 48.900 primjeraka (75 % više u poređenju s 2021.) te je postao treći najprodavaniji električni automobil na tržištu u Evropi. Neometan pristup gradskim središtima posebno je važan trgovcima i dostavljačima koji u tu svrhu traže čišća rješenja mobilnosti. Bez obzira na to je li riječ o posljednjoj fazi dostave s nultom stopom emisija ili prevozu robe kao takvom, Spring se nameće kao jednostavno i pristupačno rješenje.

 

 

 


Verziju Cargo bez zadnjih sjedišta odlikuju veliki utovarni kapacitet (1000 l), nosivost veća od 350 kg te domet jednak onomu putničke verzije (230 km u mješovitom ciklusu vožnje WLTP i do 305 km u gradskom ciklusu vožnje WLTP). Privredna varijanta Dacije Spring nastaje u fabrici, tako što se prednji i zadnji dio putničkog prostora pregrade stijenom te se u vozilo ugrade kukice za pričvršćivanje tereta.

 


Neopterećeni Spring s motorom ELECTRIC 45 teži 970 kg, dok verzija s motorom ELECTRIC 65 teži 975 kg. Zahvaljujući tim vrijednostima, Spring je jedini model na popisu Top 20 električnih automobila Evrope koji teži manje od jedne tone. Njegova laka baterija (188 kg) omogućila je proizvodnju kompaktnog vozila uz manju potrošnju resursa. Zajedno sa SpringExtreme, Dacia predstavlja i novi motor ELECTRIC 65 (65 KS / 48 kW). Taj novi motor, dostupan samo za SpringExtreme, kombinovan je s jedinstvenim novim mjenjačem koji povećava obrtni moment. Osnažena novim motorom ELECTRIC 65, verzija SpringExtreme ostvaruje domet od 220 km u mješovitoj vožnji (prema WLTP-u) i 305 km u gradskoj vožnji (prema WLTP-u).

Datum objave: 27/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook