Naslovna > Auto moto sport > Stop dominaciji Mercedesa!

Formula 1 – VN Kanade

Stop dominaciji Mercedesa!

VN Kanade bila je poprilično interesantna, a oduševljenje je dodatno zavladalo kada se mladi Ricciardo popeo na najviše pobjedničko postolje...

Na stazi Gilles Vilneuve u Montrelu održana je trka za Veliku nagradu Kanade. Ova trka je bila u svakom slučaju mnogo zanimljivija od prethodnih, a najznačajnija je bila po tome što je jedan vozač konačno uspio da zaustavi niz nepobjedivosti Mercedes AMG tima, koji je pobjedio na prethodnih šest trka, tačnije, na prethodnih pet trka njegovi vozači su osvajali dvostruka prva mjesta. Malo ko je očekivao da će upravo u Kanadi ta dominacija da bude prekinuta. Ali, prekinuta je!

 

Australijanac Daniel Ricciardo iz tima Red Bull pobjednik je trke Formule 1 za Veliku nagradu Kanade. Ruku na srce, mlađahni Ricciardo sigurno se ne bi popeo na najvišu stepenicu postolja, da oba Mercedesova vozača tokom trke nisu bila suočena sa problemima sa kočnicama.

 

 

 

 

Upravo zbog tih problema, Lewis Hamilton je morao da odustane u 48. krugu, dok se njegov timski kolega uspio nekako izboriti sa ovim problemom, ručno podesivši svoje kočnice, a na kraju skoro pa slaviti. Ipak, Ricciardo ga je pretekao samo dva kruga prije kraja trke, te je tako ostvario najslađu pobjedu! Podjsetimo, on je krenuo trku sa šeste pozicije, a ovo mu je prva pobjeda u karijeri.

 

Četvorostruki svjetski prvak, Sebastian Vettel, uspio je takođe da se domogne postolja. Konačno! Vettel je trku završio na trećem mjestu, odamh iza Mercedesovog Rosberga. Zahvaljujući drugom mjestu, Rosberg je uspio da poveća svoje vodstvo u generalnom plasmanu, te u odnosu na Hamiltona sada ima 22 poena više. Četvrto mjesto pripalo je Jenson Buttonu iz McLaren Mercedes tima, dok je peti bio Nico Hulkenberg iz Force India tima.

 

Španac Fernando Alonso stigao je tek šesti, dok je njegov timski kolega Kimi Raikkonen zabilježio još jedan razočaravajući rezultat, završivši na desetom mjestu. U posljednjem krugu trke Felipe Massa i Sergio Perez sudarili su u posljednjem krugu trke, te su tako ostali bez plasmana u trci. Naime, u trenutku ispadanja Perez je bio treći, a Massa četvrti.

 

Naredna trka vozi se 22. juna u Austriji.

 

 

VN Kanade, rezultati:

 

1. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1h39:12.830

2. Nico Rosberg (Mercedes) +4.236

3. Sebastian Vettel (Red Bull) +5.247

4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +11.755

5. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +12.843

6. Fernando Alonso (Ferrari) +14.869

7. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +23.578

8. Jean-Eric Vergne (STR-Renault) +28.026

9. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes)+29.254

10. Kimi Räikkönen (Ferrari) +53.678

 

 

Poredak  vozača:

 

1. Nico Rosberg (Mercedes) 140 boda

2. Lewis Hamilton (Mercedes) 118

3. Daniel Ricciardo (Red Bull) 79

4. Fernando Alonso (Ferrari) 69

5. Sebastian Vettel (Red Bull) 60

 

 

Poredak  konstruktora:

 

1. Mercedes 258 bodova

2. Red Bull 139

3. Ferrari 87

4. Force India 77

5. McLaren 66...

Datum objave: 09/06/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook