Naslovna > Automobili > Škoda > Kodiaq > SUV model heliodrom ili oboje

Škoda Kodiaq

SUV model heliodrom ili oboje

Zanimljivost koja dolazi ovih dana iz Češke zainteresovala je javnost, naime novi SUV model Kodiaq poslužio je kao pista za slijetanje helikoptera, u cilju ponvaljanja kultnog poteza iz Top Gear-a prije desetak godina...

Prije jednu deceniju u prvoj epizodi, sezone 16, tada globalno popularnog Top Gear-a odigrao se pomalo nevjerovatan događaj. Naime prvi Škodin SUV model Yeti, sa ciljem promocije i dokazivanja snage poslužio je kao pista. Da bi to uspjeli ekipa Top Geara, postavila je nosač od oko 100 kg na krov vozila, i nakon toga su uspjeli da izvedu slijetanje 600 kilograma teškog helikoptera, na automobil koji je čak bio u pokretu. Češki proizvođač automobila, sa istim ciljem nakon deset godina, izveo je jednak poduhvat na novom SUV modelu Kodiaq.

 

 

 

 

 

Iz Škode tvrde da šasija nije pojačana ili modifikovana, dok su samo zadnji amortizeri blago ojačani kako bi se omogućilo stabilno slijetanje. Za razliku od Yetia, Kodiaq je stajao mirno, sa čeličnom konstrukcijom montiranom na krov dizajniranom za ravnomjernu raspodjelu težine. Takođe na krovu se nalazila platforma, koja se sastojala od drvenih dasaka i koja je pričvršćena na krovni okvir, zamjenjujući krovne šine inače standardne na osnovnoj verziji ovog SUV-a. Važno je napomenuti i koja mašina je sletjela na krov ovog modela, a riječ je o crvenom helikopteru  Robinson R22, koji ima najveću bruto težinu od 622 kilograma, što je dakle slična masa kao i u prethodnom lsučaju. Za kraj par riječi o samom Kodiaqu, ovaj automobil je prije nekoliko mjeseci dobio ažuriranje srednjeg ciklusa, koje je donijelo Matrix LED svjetla i 2,0-litarski benzinski motor za sportsku RS verziju, a koja je prije facelifta imala pogonski sklop sačinjen od dva turbodizel motora. Nazvan po najvećem smeđem medvjedu, SUV sa tri reda sjedišta dostupan je i u elegantnijoj GT specifikaciji sa kupeolikim izgledaom, ali ova se verzija prodaje samo u Kini.

Datum objave: 23/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook