Naslovna > Suzuki > Suzuki Swift među finalistima
FOTO GALERIJA (24)

Najbolji gradski automobili za 2018. godinu

Suzuki Swift među finalistima

U okviru ovogodišnjeg izbora najboljeg svjetskog gradskog automobila godine Suzuki Swift je u veoma jakoj konkurenciji svrstan u grupu od tri najbolja modela...

U okviru ovogodišnjeg izbora najboljeg svjetskog automobila „2018 World Car of The Year“ Suzuki Swift je drugu godinu zaredom ušao u uži izbor među tri najbolja urbana gradska modela na svijetu. Podsjećamo da su se osim njega među „top tri“ modela našli i ovogodišnji pobjednik Volkswagen Polo, te nova Ford Fiesta. Swiftov uspjeh je tim veći, jer je riječ o najkompaktnijem automobilu u ovogodišnjem finalu. “Swift nas je i ove godine prijatno iznenadio, jer je u veoma jakoj konkurenciji došao do same završnice izbora. Podsjetio bih javnost da je i prošle godine ovaj model ušao među tri najbolja. Ta činjenica je tim značajnija ako znamo da su u izboru najboljeg svjetskog automobila ove godine glasala 82 specijalizovana novinara iz cijelog svijeta”, kazao je Mike Rutherford, sudija, direktor i jedan od potpredsjednika manifestacije „2018 World Car of The Year“.

 

 

Swiftov uspjeh se smatra velikim, jer je riječ o jednom od najkompaktnijih modela u klasi, koji je dugačak samo 3,84 metra. Međuosovinsko rastojanje od 2.450 mm je za čak 13,9 cm kraće u odnosu na lidera klase Renault Clia (dugačak: 4.062 mm). Sa zapreminom od 254 litra prtljažnik je 97 litara skromniji od Polovog, odnosno 46 od Cliovog, što je i razumljivo s obzirom na dužinu japanskog modela. Još jedan od rariteta vezanih za Swift je činjenica da može da se kombinuje sa opcionim 4x4 pogonom. Enterijer je moderan, sa savremenom multimedijom i pratećim sadržajima. Za pogon su namijenjena dva ekonomična benzinska motora. Manji, trocilindarski 1.0 Boosterjet razvija 111 KS i 170 Nm. Sa njim 940 kilograma težak Swift do „stotke“ ubrzava za 10,6 sekundi i ostvaruje najveću brzinu od impresivnih 195 km/h.

 

 

Osim malog turbobenzinca u ponudi je i 1.2-litarski Dualjet atmosferac, sa 90 KS i 120 Nm. On je dovoljan da 915 kg težak automobil od 0 do 100 km/h ubrza za 11,9 sekundi, odnosno da dostigne 180 km/h. Swift pogonjen 1.2-litarskim atmosferskim benzincem može se kombinovati i sa takozvanim „lakim hibridnim sistemom“ koji kinetičku energiju automobila pretvara u električnu i skladišti ju u litijum-jonskim baterijama ispod prednjih sjedišta. Ovako akumulirana energija se koristi pri startovanju motora, ali i ubrzavanju, što Swiftu omogućava emisiju CO2 od samo 97 g/km. Novi Swift dostupan je i na bh. tržištu posredstvom kompanije Mobi d.o.o. koja je autorizovani uvoznik, distributer i serviser japanskog proizvođača za našu zemlju. 

Datum objave: 15/04/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook