Naslovna > Automobili > Opel > Mokka > Svečana prezentacija nove Mokke u Zagrebu

Opel Mokka

Svečana prezentacija nove Mokke u Zagrebu

Sa drugom generacijom Mokke zasnovanoj na CMP platformi, Opel je pored savremenog dizajna ponudio i potpuno električnu izvedbu...

Nova Mokka je nakon Crosslanda, Grandlanda i Corse, četvrti model Opela koji je razvijen pod patronatom novog vlasnika, francuske PSA grupacije. Koliko se od ovog modela očekuje u budućnosti, najbolje potvrđuje činjenica da će ovaj crossover po prvi put biti ponuđen u potpuno električnoj izvedbi. Za afirmaciju na bh. i hrvatskom tržištu Opel je odabrao Zagreb, gdje smo sinoć prisustvovali medijskoj prezentaciji nove Mokke.

 

 

 

,,Mokka je za nas veoma bitan model kojeg smo očekivali sa nestrpljenjem. Druga generacija pravi veliki iskorak u odnosu na prethodnika kako po pitanju dizajna i promovisanja novog Opelovog dizajnerskog jezika, tako i po pitanju digitalizacije enterijera u kojem će biti dostupni ekrani visoke rezolucije u rasponu od sedam do 10 inča. Ovdje treba naglasiti da je 7-inčni ekran standard, te da na taj način činimo osnovni nivo opreme još bogatijim. Veoma bitna činjenica za naše kupce je da je nova Mokka 100% evropski proizvod, odnosno njena cijena više neće kao kod prethodnika, koji se proizvodio i uvozio iz Južne Koreje, biti opterećena carinom, što će nam omogućiti bolje cjenovno pozicioniranje i konkurentniji nastup na tržištu" – izjavio je Munib Džuho, menadžer za razvoj poslovanja BiH & Hrvatska pri Opelu jugoistočna Evropa.

 

Moderan dizajnerski jezik nove Mokke pokazao je smjernice koje će pratiti i buduće Opelove modele, prije svega novu Astru. Sa prednje strane postavljena je jednostavna, ali upečatljiva maska hladnjaka koja je oblikovana u stilu vizira motociklističke kacige. Pored modernih off-road dizajnerskih rješenja poput širokih usisnika za vazduh, nova Mokka je posebno atraktivna u dvobojnom karoserijskom izdanju, koje je upotpunjeno aluminijumskim naplatcima od 16 do 18 inča.

 

Veliki napredak prisutan je i u kabini koja je sada u potpuno digitalizovana u vidu 12-inčne instrument table i na dodir osjetljivog ekrana multimedije, koji su spojeni u jednu cjelinu. Centralni ekran dostupan je u dvije verzije: Multimedija Navi i Navi Pro sa dijagonalom od 7 inča i 10 inča. Uz osnovne modele će dolaziti radio sistem sa 7-inčnim ekranom. Aplikacije Apple CarPlay i Android Auto kompatibilne su sa multimedijalnim sistemom koji ima integrisanu i glasovnu kontrolu. Francuski dizajneri imali su uticaj i na sam dizajn sjedišta, koja su osim u standardnim platnenim, dostupna i sa presvlakama u kombinaciji alkantare i kože. Osim potpuno električnog modela „Mokka e“ koji raspolaže sa 136 KS i autonomijom od 324 km, Opelov crossover može se dobiti i sa dva benzinska i jednim dizel motorom. Riječ je o PSA agregatima. Trocilindarski turbo benzinac zapremine 1,2-litra dostupan je u dvije verzije sa 100 i 130 KS, odnosno sa šestostepenim ručnim i osmostepenim automatskim mjenjačem. Tu je i 1,5-litarski dizel motor sa četiri cilindra i 110 KS, sa kojim je kombinovan ručni mjenjač. Svih pet ponuđenih pogonskih opcija imaju prednji pogon.

 

Datum objave: 22/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook