Naslovna > Automobili > Toyota > Concept-i Ride > Toyota Concept-i

Toyota

Toyota Concept-i

Na sajmu CES 2017. u Las Vegasu Toyota je otkrila futuristički Concept-i koji predstavlja pravi poligon novih tehnologija.

Koncept je razvijen u Toyotinom CALTY dizajnerskom centru u Kaliforniji s tim da se koristilo bogato tehnološko iskustvo Toyotinog centra za inovacije čije je sjedište Hub centar u San Francisku.
Cijela je ideja pokazivanje tehnologije koja nudi izuzetno energetski efikasno vozilo. Iza svega se krije vozilo sa integrisanom umjetnom inteligencijom koja može predvidjeti želje i potrebe, kako vozača tako i ostalih putnika. Šta više Toyota tvrdi da njihov skup sistema inspireše maštu korisnika.
Iako na svijetu postoji veliki broj vozača koji vole da voze automobil a ne automobil njega (gdje zapravo ide budućnost) Toyotini su stratezi svjesni da će svi budući automobili morati biti opremljeni sistemima za autonomnu vožnju kao i softverima za međuosobno komuniciranje sa drugim automobilima u prometu.

 


Toyotin sistem je poseban jer od vozača ući njegove navike i sklonosti te na neki način uspotavlja prijateljsku komunikaciju.
Zbog što veče sigurnosti automobil je opremljen velikim brojem senzora koji prate da li je automobil u autonomnom ili ručnom načinu rada. Za ''čitanje misli'' vozača koristi se svjetlo, dodir, mahanje rukama...
Sve u svemu Concept-i pomalo podjeća na SF filmove. Iako do serijske proizvodnje ima još nekoliko godina mukotrpnog razvoja budućnost ovakvih automobila je zagarantovana.

 

Datum objave: 05/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook