Naslovna > Automobili > Subaru > Tribeca > Tribeca – Automobil kojeg pokreće sunce

Planet Subaru

Tribeca – Automobil kojeg pokreće sunce

Prije petnaestak godina, što je relativno mala vremenska distanca u pogledu razvoja nekog proizvoda, solarni paneli na automobilima bili su samo san, no danas postaju realnost i sve smo bliže njihovoj masovnoj široj upotrebi

Automobil koji se napaja pomoću sunca ? Zvuči odlično, pogotovo u vrijeme kada cijene goriva konstantno idu ka gore, te da sve više novca moramo izdvajati kako bi prešli određenu kilometražu. I dok je „solarni pogon“ san svakog građanina, naftne kompanije i nisu baš za ovakva rješenja. Razlozi su poznati.

 

No to nije spriječilo Subaru da predstavi Tribeca SPT 588QW DRX EV – automobil kojeg pogoni isključivo sunce. Jedan solarni panel je namontiran na krov automobila, koji je povezan sa Di-Lithium Crystal Transductorom, koji služi kao „spremnik energije“ a iz kojeg se napaja elektromotor koji je zamijenio boxer motor. Naravno, i ovo vozilo se susreće s pionirskim problemom oblačnog vremena. Jer, jednostavno kada nema sunca, nema ni energije. No, ovo bi se moglo primjenjivati u Engleskoj recimo, gdje se vrijeme konstantno mjenja, pa ako je oblačno dovoljno je sačekati koji minut na sunce i automobil je opet u pokretu.  Jedna od većih prednosti Tribeca SPT 588QW DRX EV automobila u odnosu na klasične je način vožnje. Dok je kod klasičnih automobila kretanje limitirano nizom faktora, od kojih je najveći smjesa zraka i goriva u komori, sa električnim automobilom stvari su drugačije. Snaga je konstantna i prisutna već u punom kapacitetu prilikom početnog kretanja. Svakako, ova činjenica je plus više za električna vozila u odnosu na klasična. No, cijena konverzije klasičnog  u električni automobil sa solarnim panelom je oko 30 000 $, što je prednost automobila sa SUS motorima. 

Datum objave: 02/04/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook