Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Trkaći automobil na testnoj vožnji

BMW M4 GT4

Trkaći automobil na testnoj vožnji

Najnovija verzija takmičarskog modela BMW M4 GT4 trenutno je na testu na stazi uoči početka takmičenja 2023. godine, a posljednje fotografije dolaze iz Španije...

Automobili klase GT4, čija je namjena takmičenje na trkama, su u velikoj mjeri slični svojim proizvodnim verzijama.Mehaničke postavke kao što su motor i mjenjač, te elektronika upotpunosti su identični kao kod tržišne verzije M4. Ono što trkaću varijantu izdvaja od osnovnog modela je kontrola vuče u više modova uz optimizaciju za upotrebu na stazi, dok krov od karbonskih vlakana i dizajn stražnjeg krila dolaze od trkaćeg automobila M4 GT3. u BMW-ovoj performantnoj trkačkoj diviziji rade na jednostavnom održavanju i kontroli operativnih troškova za trkačke timove. Takođe je naglasak na hlađenju jer ove mašine jure jače i brže od modela koji su namijenjeni za tržišnu proizvodnju.

 

 

 

 

 


“Iako smo još uvijek u vrlo ranoj fazi testiranja, već postoje oblasti u kojima smo postigli napredak u odnosu na trenutni BMW M4 GT4. To se posebno odnosi na ergonomiju sjedišta, jednostavnost rukovanja i mnoge dodatne funkcije koje prethodnik nije imao“, rekao je test vozač Jens Klingmann. Trenutna generacija M4 GT4 debitovala je 2017. godine i krenula na trke u sezoni 2018. godine. Kao i tržišni automobil, model namijenjen za trkanje koristio je 3,0-litarski agregat sa turbo punjenjem, kombinovan sa sedmostepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. U ponudi su bile verzije sa različitim snagama, a cijene su startovale od 169.000 €.

Datum objave: 10/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook