Naslovna > Automobili > Mini > Cooper > U čast trijumfa na Monte Carlu

Mini Paddy Hopkirk

U čast trijumfa na Monte Carlu

Mini Paddy Hopkirk je limitirana serija Coopera S u čast klasičnog modela pobjednika u Monte Carlu 1964. godine i njegovom vozaču iz Sjeverne Irske...

Najupečatljivija izmjena na ovoj seriji je njegovo „novo ruho“, odnosno izgled koji predstavlja modernu interpretaciju pobjedničkog automobila Paddyja Hopkirka. Karoserijska boja je Chilli Red, krov je bijeli, a na vratima se nalazi broj 37. Umjesto hromiranih dodataka na karoseriji klasičnog modela, savremena interpretacija posjeduje sjajno crne akcente.

 

 

 

Tu i je i set John Hopkins Works 17-inčnih aluminijumskih naplataka, zajedno sa parom svjetala za maglu postavljenih na masku hladnjaka i jedinstvenom oznakom serije na C-stubu vozila. Paket je zaokružen i jedinstvenom trkačkom prugom na poklopcu motora, na kojoj se nalazi utisnut registarska oznaka pobjedničkog klasika i Hopkirkov potpis.

 

 

 

 

 

 

U kabini se nalazi John Cooper Works sportski upravljač presvučen Alcantarom, klavirski crne obloge, obloge na ulaznim pragovima i pločicu na suvozačevoj strani kontrolne table sa Hopkirkovim potpisom. Standardni 8,8-inčni infotainment sistem se nalazi u ovom modelu zajedno sa podrškom za Apple CarPlay sistem.

 

 

 

 

 

 

Ispod oklopca motota se nalazi dvolitarski četvorocilindarski turbo benzinac kao i u standardnom Cooperu S, koji isporučuje 192 KS pri 280 Nm obrtnog momenta. Ovaj agregat omogućava postizanje sprinta od nule do 100 km/h za 6,8 sekundi i najveću brzinu od 235 km/h. Kupcima je na raspolaganju šestostepeni manuelni ili sedmostepeni automatski mjenjač sa dvostrukim sistemom kvačila.

Samo 100 primjeraka ove specijalne serije će biti izrađeno, a početna cijena će se kretati od 29.900 eura po jednici. Prve isporuke kupcima se očekuju u novembru ove godine...

Datum objave: 22/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook