Naslovna > Automobili > Toyota > Yaris > U pogonima u Češkoj počela proizvodnja Yarisa

Toyota Yaris

U pogonima u Češkoj počela proizvodnja Yarisa

Japanski proizvođač automobila upotpunosti je preuzeo postrojenje u Kolinu u Češkoj republici, gdje će se proizvoditi dva modela za tržište Evrope, uključujući Yaris...

Prvi model koji će da se popne na proizvodne trake u ovom postrojenju, otkako je u rukama isključivo Toyote, je novi hečbek Yaris. Ovaj automobil se izuzetno dobro prodaje u Evropi, a to pokazuje i podatak da za sada jedina fabrika na ovom kontinentu, koja se nalazi u Francuskoj i proizvodi ovaj model, ne uspijeva da proizvede dovoljno jedinica u odnosu na potražnju. Stoga su u Toyoti odlučni da što prije startuju sa procesom proizvodnje u Češkoj, kako bi zadovoljili potražnju. Otvaranjem drugog pogona u centralnoj Evropi, Japanci su sada u mogućnosti da logistički podijele tržište kontinenta na dva sektora, zapadni, za čije isporuke će biti zadužena tvornica u Francuskoj, i istočni, koji će dobijati automobile proizvedene u Češkoj.

 

 

 

 

 

Takođe Japanska kompanija smatra da će na početku procesa proizvodnje Yarisa u Kolinu na dnevnom nivou biti montirano između 700 i 800 jedinica, dok je krajnji cilj cifra od 980 automobila na dnevnom nivou. Isto tako iz Toyote tvrde da neće biti nikakvih razlika između vozila proizvedenih u Francuskoj i Češkoj, te da će kvalitet i performanse biti identične. Drugi od dva modela koji će se sklapati u ovoj srednje-evropskoj državi je novi mali krosover Aygo X. Njegova proizvodnja počeće na proljeće naredne 2022. godine, a prvi kupci imaće zadovoljstve ga ga voze već u junu iste godine.

Datum objave: 11/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook