Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > U prvoj polovini 2025. godine proizvodnja električnih vozila i u SAD

Kia širi proizvodne kapacitete

U prvoj polovini 2025. godine proizvodnja električnih vozila i u SAD

Korporacija Kia, koja predstavlja najdinamičniji dio petog najvećeg proizvođača automobila na svijetu, 2006. godine realizovala je jednu od najvećih stranih investicija u istoriji američke savezne države Georgia...

Na nedavnoj svečanosti povodom početka izgradnje fabrike Hyundai Motor Group Metaplant (HMGMA) su iz korporacije Kia potvrdili kako je početak proizvodnje električnih vozila Kia predviđen u prvoj polovini 2025. godine, u namjenskom pogonu za proizvodnju električnih vozila (EV) i baterija u Savannahu (Georgia). Zahvaljujući tom najsavremenijem proizvodnom pogonu u West Pointu tamo proizvedena vozila predstavljaju skoro 40 posto ukupne prodaje Kije u SAD.

 

 

 


U fabrici Kia Georgia inače sastavljaju sportske terence Telluride, Sorento i Sportage te limuzinu K5, a čak 90 posto tih vozila proda se na američkom tržištu na kojem je 750 prodajnih zastupnika za vozila Kia. Nova fabrika bi u narednim godinama trebala zapošljavati više od 8.100 ljudi, jer u grupaciji koju pored Kije i Hyundaija čini i treća sestrinska marka Genesis, žele uspostaviti stabilan lanac snabdijevanja za baterije i druge komponente za električna vozila u SAD.

Datum objave: 24/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook